Krievija pārtrauc elektroenerģijas piegādi Somijai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Pēc krievu enerģētikas uzņēmuma "RAO Nordic" izteiktajiem draudiem "kavēto maksājumu" dēļ apturēt piegādes Krievija naktī uz sestdienu pārtraukusi elektroenerģijas piegādi Somijai, aģentūrai AFP apliecinājis Somijas elektropārvades tīklu pārstāvis Timo Kaukonens.

Kopš pusnakts piegādes ir nulles līmenī, atzinis Kaukonens.

"RAO Nordic" paziņojusi, ka esot kaut kādas problēmas ar somu maksājumiem brīdī, kad Helsinki gatavojas iesniegt oficiālu pieteikumu valsts uzņemšanai NATO.

"Fingrid" operatīvais vadītājs Reima Päivinens skaidroja, ka piegādes pārtraukuma iemesls, par kuru ziņo "RAO Nordic", ir maksājumu grūtības. Kas aiz tā slēpjas un vai šis solis ir saistīts ar sankcijām, Päivinens sīkāk nevarēja paskaidrot.

Pēc "Fingrid" pārstāvja teiktā, trūkstošo importu var aizstāt, importējot vairāk elektroenerģijas no Zviedrijas un daļēji ar vietējo ražošanu.

Pēc Päivinena domām, ietekme uz patērētāju var būt galvenokārt netieša.

"Kad Skandināvijas valstu vairumtirdzniecības tirgū samazināsies elektroenerģijas piedāvājums, tas principā novedīs pie neliela vairumtirdzniecības cenu pieauguma," viņš teica.

Tomēr sākotnēji cenu pieaugums, visticamāk, būs vērojams galvenokārt elektroenerģijas biržas cenās. Päivinens atgādina, ka lielākā daļa "regulāro elektrības patērētāju" pērk elektroenerģiju par fiksētām cenām, kas nozīmē, ka cenu pieaugums sākotnēji nebūs manāms vai arī izpaudīsies pēc kāda laika.

Elektroenerģija no Krievijas veido 10% no Somijas patēriņa.

"RAO Nordic" apgalvo, ka nav saņēmusi maksājumus kopš 6.maija, taču uzņēmums nav paskaidrojis, vai tas varētu būt saistīts ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, reaģējot uz tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu