Zagrebā tūkstošiem cilvēku protestē pret abortiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Zagrebas ielās sestdien izgājuši vairāki tūkstoši abortu pretinieku, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Zem lozungiem ar tādiem saukļiem kā "Nedzimušie bērni - visapdraudētākā Horvātijas minoritāte" un "Nedzimušo dzīvībām arī ir nozīme" ikgadējā "Dzīvības maršā" piedalījās tūkstošiem cilvēku, tostarp daudzas ģimenes ar bērniem.

"Mēs atbalstām dzīvību, morālās vērtības, Dieva dotās vērtības," izteicās kāda gājiena dalībniece, kas sev līdzi bija paņēmusi divus savus bērnus.

Kāds cits demonstrants paziņoja, ka, viņaprāt, cilvēka dzīvība ir aizsargājama "kopš ieņemšanas brīža līdz dabīgajai nāvei".

Šobrīd grūtniecības pārtraukšana Horvātijā ir likumīga līdz desmitajai grūtniecības nedēļai.

Pēc tam abortu izdarīt tiesības ir vienīgi gadījumos, kad nopietni apdraudēta mātes vai augļa veselība, kā arī izvarošanas un incesta gadījumos.

Nesen Horvātijā izcēlās skandāls, kad kādai mātei sestajā grūtniecības mēnesī tika liegta aborta izdarīšana, lai gan auglim tika konstatēts agresīvs smadzeņu audzējs.

Ārsti atzina, ka auglis tāpat vai nu būtu gājis bojā, vai arī pēc piedzimšanas bērnam būtu nopietni defekti.

Mediķi ieteica grūtniecei doties uz kaimiņos esošo Slovēniju, taču pēc sabiedrības sašutumu, medicīniskā komisija trešdien atzina, ka pastāv visi medicīniskie un juridiskie priekšnoteikumi grūtniecības pārtraukšanai.

2017.gadā tiesa atzina, ka šobrīd spēkā esošais abortu likums ir novecojis, un sieviešu tiesību aizstāvji bažījas, ka jauna likuma pieņemšana var novest pie vēl stingrākiem ierobežojumiem.

Gandrīz 90% horvātu sevi uzskata par katoļiem, un baznīcai valsts dzīvē joprojām ir svarīga loma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu