Šveicieši referendumā atbalsta aktīvāku dalību "Frontex", "Lex Netflix" un izmaiņas orgānu ziedošanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpics

Referendumā Šveicē vēlētāji svētdien atbalstījuši valsts aktīvāku iesaistīšanos "Frontex", "Lex Netflix" likumprojektu un izmaiņas orgānu ziedošanas kārtībā, liecina oficiālie rezultāti.

58% vēlētāju atbalstījuši "Lex Netflix" likumprojektu, 71% atbalstījis Šveices aktīvāku iesaistīšanos Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" darbībā un 60% atbalstījuši izmaiņas likumā, kas automātiski reģistrēs visus cilvēkus kā orgānu donorus, ja vien viņi nav norādījuši, ka pēc nāves nevēlas ziedot savus orgānus.

"Lex Netflix" balsojums apstiprinās izmaiņas likumā par filmu veidošanu, ko parlaments pieņēma pērnā gada oktobrī.

Kopš 2007.gada pašmāju televīzijas raidorganizācijām ir bijis pienākums ieguldīt Šveices filmu veidošanā 4% no sava apgrozījuma. Likuma labojuma mērķis ir panākt, ka arī globālās straumēšanas platformas, tādas kā "Netflix", "Disney+" un "Blue", iegulda 4% no savas Šveicē gūtās peļņas Šveices filmu veidošanā. Turklāt straumēšanas pakalpojumiem būs arī jānodrošina, ka 30% no satura, kas pieejams Šveicē, ir Eiropas filmas vai seriāli.

Izmaiņas likumos, kas regulē orgānu ziedošanu, noteiks, ka visi kļūst par potenciālajiem donoriem pēc nāves, ja vien iepriekš nav norādījuši, ka to nevēlas.

Pašreiz cilvēks pēc nāves var kļūt par orgānu donoru tikai tad, ja dzīves laikā ir devis atļauju savu orgānu izmantošanai pēc nāves.

Ģimenes locekļi joprojām varēs iebilst, ja uzskatīs, ka mirušais nebūtu vēlējies ziedot savus orgānus.

Valdība un parlaments vēlējās mainīt likumu, lai samazinātu garās rindas uz orgānu pārstādīšanu. 2021.gada beigās Šveicē rindā uz orgānu pārstādīšanu gaidīja vairāk nekā 1400 pacientu. 72 pacienti pērn nomira, savu kārtu tā arī nesagaidījuši, liecina organizācijas "Swisstransplant" publiskotie dati.

Referendumā šodien tika lemts arī par Šveices dalību "Frontex". Šveice nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, taču ir Šengenas zonā.

"Frontex" tika nodibināta 2004.gadā, lai palīdzētu ES dalībvalstīm un Šengenas asociētajām valstīm aizsargāt ES brīvas pārvietošanās telpas ārējās robežas.

"Frontex" šobrīd vairāk nekā 1500 darbinieku, taču 2015.gadā Eiropas migrācijas krīzes apogejā Eiropas Parlaments (EP) nobalsoja par aģentūras stiprināšanu, bet 2019.gadā tika nolemts, ka astoņu gadu laikā "Frontex" pastāvīgs personāls jāpalielina līdz 10 000 robežsargu.

Šveice ar ES drošības un patvēruma jautājumos sadarbojas kopš 2008.gada, bet kopš 2011.gada tā ir "Frontex" dalībvalsts.

Referendumā tika lemts par Šveices valdības plānu pakāpeniski līdz 2027.gadam palielināt "Frontex" pastāvīgi nodarbināto šveiciešu skaitu līdz 40.

Tāpat tiek plānots gandrīz trīskāršot Šveices finansiālo ieguldījumu "Frontex" līdz 61 miljonam franku (58 miljoni eiro) gadā. 2021.gadā Šveice "Frontex" budžetā iemaksāja 24 miljonus franku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu