Foto ⟩ Rīgā tiks pirmizrādīta Latvijā dzimušā režisora Vladimira Lerta spēlfilma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar īpašu seansu 19. maijā plkst. 19.00 kinoteātrī "Apollo Kino Akropole" Latvijā tiks pirmizrādīta Rīgā dzimušā un Ukrainā dzīvojošā režisora Vladimira Lerta spēlfilma "Lai miers jūsu mājās!". Pirmizrādē piedalīsies arī pats režisors.

Filmas žanrs tiek definēts kā traģikomēdija, un tās scenārija līdzautors kopā ar bijušo krievu scenāristu Aleksandru Kuzņecovu ir pats filmas režisors. Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja jau 2017. gadā un starptautiskajā apritē zināma arī ar nosaukumu "Tevye’s Daughters".

Foto: Kadri no Vladimira Lerta spēlfilmas "Lai miers jūsu mājās!".

2018. gadā filma tika iekļauta "Zelta globusa" ārzemju filmu kategorijā, bet gadu vēlāk ieguva Rodailendas Starptautiskā filmu festivāla "Grand Prix" kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Tālāko filmas apriti uz pāris gadiem piebremzēja pandēmija, taču tagad tā atsākusi ceļu pie skatītājiem.

Filma veidota pēc krievu dramaturga Grigorija Gorina lugas un ebreju klasiķa Šolema Aleihema stāstu motīviem. Notikumi risinās 20. gadsimta sākumā Krievijas impērijā, tagadējā Ukrainā. Vecais vīrs Tevje ar ģimeni dzīvo mazā ciematā un pelna iztiku kā piensaimnieks. Viņa galvenās rūpes ir piecas meitas, trīs no kurām ir precību gados. Turīgi pielūdzēji stāv rindā, taču katra no meitenēm cenšas izvēlēties pati savu ceļu un dzīvot pēc savas sirdsapziņas, dodot priekšroku jūtām. Tikmēr guberņas konstebls brīdina par cara dekrētu, kurā teikts par ebreju pārvietošanu...

"Lai miers jūsu mājās!"
"Lai miers jūsu mājās!" Foto: Postimees

"Šī filma man ir ļoti personiska," saka režisors Vladimirs Lerts. "Mans holokaustu Polijā pārdzīvojušais vectēvs izbēga no koncentrācijas nometnes, sabija Beļskas partizānu vienībā, vēlāk nokļuva Sibīrijā un pēc tam Latvijā. No šejienes piedzima mans Tevje – es iemiesoju šajā tēlā sava vectēva atmiņas un veidoju šo filmu viņa piemiņai."

Filmas ideja radās pēc tam, kad Vladimirs Lerts Kijivā noskatījās Nacionālā akadēmiskā drāmas teātra izrādi "Tevje-Tevels", kur Tevjes lomu atveidoja leģendārais ukraiņu aktieris Bogdans Stupka. Pēc pirmās sadarbības kino izcilais mākslinieks pats ierosināja jaunajam režisoram ekranizēt hrestomātisko ebreju stāstu, sapņojot par Tevjes tēla atveidošanu uz ekrāna un “Oskara” balvas iegūšanu. Diemžēl liktenis lēma citādi. Bogdans Stupka nomira, tomēr režisors uzskatīja par savu pienākumu izveidot šo filmu, veltot to arī lieliskajam māksliniekam. Tevji filmā atveido izcilais krievu aktieris Jevgeņijs Kņjazevs.

"Šo filmu veidojām piecus gadus, īpaši skatīšanai kinoteātrī,"

uzsver režisors. “Esmu pārliecināts, ka skatītājiem tas būs neaizmirstams emocionālais piedzīvojums. Mūsu filma ir piepildīta ar humoru un neticami pozitīvu enerģiju, ar kuru ir vieglāk pārvietoties pa dzīvi. Šo filmu demonstrēja daudzviet pasaulē, un visur skatītāji to uzņēma ļoti sirsnīgi. Esmu dzimis Rīgā un esmu laimīgs, ka filma beidzot tiek laista apritē arī manā dzimtenē."

Filma ir neparasts un trāpīgs izaicinājums šim arīdzan traģikomiskajam laikam. Tās vēsture ir izteikti starptautiska – filma veidota Ukrainā, uzņemta Kijivas pievārtē, tajā vēstīts par ebrejiem, filma ir krievu valodā, tajā piedalās krievu aktieri, bet režisors ir dzimis Latvijā, dzīvojis ASV un dzīvo Ukrainā.

"Lai miers jūsu mājās!"
"Lai miers jūsu mājās!" Foto: Postimees

Vladimirs Lerts

Vladimirs Lerts, kino aprindās dēvēts arī par Vovu Lertu, dzimis 1979. gada 12. jūnijā Rīgā. 1997. gadā viņš kopā ar vecākiem un jaunāko māsu emigrēja uz ASV. Lerts absolvēja filmu programmu Brūksa institūtā Santabarbarā, Kalifornijā. Pēc kino studijām viņš devās uz Kijivu Ukrainā, kur uzfilmēja vairākas neliela budžeta filmas un piedalījās Kijivas kinofestivālā. Tagad viņš jau kļuvis par starptautiski zināmu režisoru. Filmas nonākšanu uz Latvijas kinoekrāniem sekmējis arī ASV dzīvojošais latviešu režisors un Vovas Lerta draugs Miks Ozoliņš.

"Vovu pazīstu jau sen – kopš laikiem, kad viņš vēl studēja un dzīvoja ASV," saka Miks. "Vova vienmēr izcēlies ar aizrautīgu darba stilu un attīstījis savu, neparastu kino valodu, kurā ironija veikli samiksējas ar drāmu, bet pēcsajūta ir patīkama, viegla. Šī filma ir labākais, ko viņš līdz šim radījis, tādēļ iesaku to noskatīties ikvienam!"

Filma Latvijas kinoteātros būs skatāma no 20. maija un tiks demonstrēta krievu valodā ar titriem latviešu valodā.

Filmas reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu