Foto ⟩ Topošie policisti kopā ar Speciālo uzdevumu bataljonu īsteno mācības pūļa savaldīšanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Maija vidū Rīgā, Valsts policijas koledžā aizvadītas Valsts policijas rīkotās mācības, kuru laikā realitātei pietuvinātos apstākļos policisti veiksmīgi atrisināja un novērsa izspēlētas situācijas, lai nepieļautu masu nekārtības. Šādas mācības tiek īstenotas ik gadu, lai policisti attīstītu jau esošās iemaņas un iespējami labāk sagatavotu arī jaunos policistus potenciāli sarežģītām situācijām, un jaunie likumsargi šīs zināšanas lietotu dzīvē.

Rīgā, Valsts policijas koledžas teritorijā notikušo mācību scenārijā izspēlēta situācija, kad, izmantojot pulcēšanās brīvību, cilvēku grupa veikusi huligāniskas darbības un centusies izraisīt nemierus. Valsts policija atbilstoši reaģēja uz notikušo - nepieļāva masu nekārtības, pārtrauca grupveida huligāniskās darbības un sabiedriskās kārtības pārkāpšanu.

Mācību scenārija izspēle vērtējama kā veiksmīga. Policisti ne vien atrisināja krīzes situāciju, bet arī guva labu treniņu un iespēju pārbaudīt reaģēšanas spējas, tādējādi paaugstinot taktikas efektivitāti krīzes situācijās, kā arī veicināt savstarpējo sadarbību reaģēšanā uz notikumiem, tostarp nemieru likvidēšanu.

Kopumā mācībās piedalījās aptuveni 250 amatpersonas, tostarp Speciālo uzdevumu bataljons, lai jaunie kadeti gūtu priekšstatu un iemaņas pūļa savaldīšanā arī no jau pieredzējušiem kolēģiem. Tāpat arī ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju, šāda veida treniņi ir noderīgi Speciālo uzdevumu bataljonam jau esošo iemaņu trenēšanai.

Valsts policijas koledžas direktors Dmitrijs Homenko, stāstot par notikušajām mācībām, norāda: “Valsts policijas koledžā kadetiem tiek trenētas un nodrošinātas pēc iespējas īstenībai pietuvinātas situācijas, tostarp tās risinot sadarbībā ar Valsts policijas amatpersonām, šajā gadījumā Speciālo uzdevumu bataljonu. Mūsu uzdevums ir sagatavot profesionālus un lemtspējīgus policistus, tāpēc piedāvājam topošajiem policistiem apgūt prasmes un būt gataviem jebkādām situācijām un izaicinājumiem, lai nepieciešamības gadījumā spētu nodrošināt atbalstu Valsts policijai sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Tikai praktizējoties un trenējoties, var panākt vēlamo efektu!”

Iespējai organizēt un īstenot mācības, turklāt izspēlējot tās realitātei pietuvinātos apstākļos, ir ļoti būtiska loma. Tās ļauj dzīvē pārbaudīt Valsts policijas reaģēšanas spējas un savstarpējo sadarbību tieši realitātei pietuvinātos apstākļos un ļauj patiesi izprast, kā darbojas pastāvošie reaģēšanas mehānismi un plāni. Tas ļauj drošā vidē pārbaudīt, vai šajos mehānismos ir kādas nianses, kas jāprecizē vai jāuzlabo.

Jāpiebilst, ka Valsts policijai ir izstrādāti vairāki rīcības plāni un mehānismi dažādiem krīžu situāciju gadījumiem. Ņemot vērā, ka tās nav ikdienišķas situācijas, ir ļoti būtiski, ka šos plānus var pārbaudīt mācībās – tā ir nozīmīga darba sastāvdaļa, kas uztur tonusu un trenē reaģēšanas prasmes, lai augstā līmenī arī turpmāk rūpētos par iedzīvotāju drošību, saskaroties ar dažādām situācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu