Ukrainas kara bēgļi latviešu valodu apgūst pie brīvprātīgās skolotājas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jau kopš ierašanās Latvijā vairums kara bēgļu no Ukrainas izteikuši vēlmi apgūt latviešu valodu. Pagaidām šāda iespēja esot atkarīga no brīvprātīgajiem, un pieprasījums pārsniedzot piedāvājumu, informē Latvijas Televīzija (LTV).

Aizkrauklē jau otro mēnesi ukraiņiem latviešu valodas nodarbības bez atlīdzības vada skolotāja Daila Bružuka.

"Pirms tam es mācīju vienu itāli. Viņš bija Anglijā, es Latvijā, tad mēs mācījāmies caur "Skype". Vēl nebija ne "Zoom", nekas," teic skolotāja. Tagad latviešu valodas skolotāja brīvprātīgi jau otro mēnesi reizi nedēļā māca latviešu valodu bēgļiem no Ukrainas. Tas esot viņas ziedojums karā cietušajai valstij.

"Šeit vairums cilvēku zina krievu valodu, bet vispārējai attīstībai un lai varētu strādāt labāk apmaksātu darbu vai strādāt savā specialitātē, mēs nolēmām kaut nedaudz pamācīties latviešu valodu," norāda kara bēgle Vika no Černihivas.

Aizkraukles novadā reģistrēti ap 260 kara bēgļu, bet vienīgā iespēja bez maksas apgūt latviešu valodu ir Aizkraukles pilsētā pie skolotājas Bružukas. Arī biedrībā "Gribu palīdzēt bēgļiem" ReTV skaidroja, ka pašreiz ukraiņu vēlme apgūt latviešu valodu pārsniedzot piedāvājumu.

Aizkraukles pašvaldībā lielas cerības liekot uz Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) trīs miljonu eiro vērto projektu latviešu valodas apmācībai, kas varētu sākties jūnija sākumā.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Zālītis ("Attīstībai/Par!") norādīja: "Vairākums bēgļu mums ir Vecbebros, Jaunjelgavā un Aizkrauklē. Skrīveros var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt, un vēl Neretā 22. Nu tad šī valsts īstenotā programma mums noteikti ļaus arī šiem cilvēkiem sniegt latviešu valodas izglītību."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu