Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā saruka par 31%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā saruka par 31% - līdz 121,66 eiro par megavatstundu (MWh),informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Arī Lietuvā cena samazinājās par 31% - līdz 121,66 eiro par MWh, savukārt Igaunijā cena bija 120,69 eiro par MWh, kas ir samazinājums par 19%. "Nord Pool" sistēmas cena saruka par 28% - līdz 94,33 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu turpināja sekmēt vēja elektrostaciju augsta izstrāde "Nord Pool" reģionā, kas, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, pieauga par 9%.

Elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā ir samazinājies par 4%, Baltijā - par 2%, veicinot elektroenerģijas cenu samazinājumu. Turklāt aizvadītajā nedēļā bija vērojama arī energoproduktu cenu lejupvērsta tendence. Ietekmi uz cenām Baltijā atstāja par 93% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, lai gan enerģijas plūsmas no Somijas samazinājās par 30%, salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas datiem.

"Latvenergo" skaidro, ka turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 74%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš kritās līdz 6947 gigavatstundām (GWh), un izstrādes apjomi samazinājās līdz 7426 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājās par 2% - līdz 483 GWh. Latvijā tika patērētas 125 GWh elektroenerģijas, kas ir par 2% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 149 GWh. Lietuvā patēriņš samazinājās par 5% - līdz 209 GWh.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 5%, tika saražotas 303 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 33% - līdz 83 GWh. Tikmēr Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 10% - līdz 142 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 78 GWh, kas bija par 19% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 66%, Igaunijā - 95%, bet Lietuvā - 37%. Baltijas valstīs tika saražoti 63% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu