Latvija vienpusēji pārtrauks ar Krieviju noslēgtā sadarbības līguma izpildi kultūras jomā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai vienpusēji pārtrauktu (denonsētu) 2002. gada 14. martā Maskavā parakstīto Latvijas Republikas Kultūras ministrijas (KM) un Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas vienošanos par sadarbību kultūras jomā, valdība pēc KM iniciatīvas 17. maija sēdē apstiprināja īpaši izstrādātus MK noteikumus.*

Vienlaikus par spēku zaudējušu tiek atzīts Ministru kabineta (MK) 2002. gada 4. janvāra rīkojums Nr. 1 Par Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas vienošanos par sadarbību.

Pēc 24. februāra Krievijas militārā iebrukuma un karadarbības Ukrainā, Krievijas Federācijas starptautisko tiesību acīmredzamiem, rupjiem un sistemātiskiem pārkāpumiem ir būtiski mainījušies apstākļi, kādos KM piekrita slēgt vienošanos par sadarbību kultūrā ar Krievijas Federācijas Kultūras ministriju. Arī iekšpolitiskā situācija Krievijas Federācijā ir būtiski mainījusies - valsts vara ierobežo iedzīvotāju vārda brīvību, apziņas brīvību, īsteno cenzūru, ierobežo radošuma brīvības izpausmes, kā rezultātā  jaunajos apstākļos, notiekot karadarbībai Eiropas centrā, kultūras apmaiņa ar agresorvalsti ir padarīta par neiespējamu.

"Esmu gandarīts, ka šis jautājums beidzot ir atrisināts arī juridiski, tam bija nepieciešama virkne procedūru un konkrētajā gadījumā arī Ministru kabineta lēmums. Šobrīd nav iedomājama sadarbība kultūrā ar valsti, kas izraisījusi asiņainu karu, kurā cieš un dzīvības zaudē miermīlīgie iedzīvotāji, kurā tiek bombardētas kultūrvērtības un infrastruktūra. Mēs esam pilnībā pārtraukuši jebkādu sadarbību ar Putina režīmu, līdz brīdim, kad no Ukrainas teritorijas tiks izvesti Krievijas bruņotie spēki un pilnībā atjaunota Ukrainas teritoriālo integritāte un suverenitāte. Tad, kad Krievijā notiks varas un valsts attīstības kursa maiņa uz mūsdienīgu, demokrātisku iekārtu, visticamāk, tiks atjaunotas arī kultūras saites valstiskā līmenī.

Šī līguma laušana tomēr neizslēdz sadarbību ar tiem Krievijas māksliniekiem, kuri nosoda Putina asiņaino režīmu,"

norāda kultūras ministrs Nauris Puntulis.

KM iniciēs Krievijas pusei starpvalstu vienošanās izbeigšanu ārpus kārtas jau pēc 3 mēnešiem. Ja iebildumi no Krievijas puses tiks saņemti, vienošanās tiks izbeigta kārtībā, kas neparedz otras puses piekrišanas nepieciešamību. Tādējādi vienošanās zaudēs spēku vai nu pēc 3 mēnešiem no Latvijas Republikas paziņojuma par vienošanās denonsēšanu saņemšanas brīža (ja šo 3 mēnešu laikā netiks saņemts Krievijas Federācijas iebildums), vai arī vienošanās formāli paliks spēkā līdz šī perioda beigām.

Abu valstu vienošanās mērķis bija paplašināt un pilnveidot sadarbību praktiski visās kultūras un mākslas jomās, veicināt tiešu sadarbību starp kultūras institūcijām, radošajām savienībām un kultūras un mākslas darbiniekiem. Lai īstenotu noslēgto vienošanos, tika paredzēta sadarbības programma starp abu valstu Kultūras ministrijām par kopīgu projektu sagatavošanu un īstenošanu. Vienošanās realizācija tika nodrošināta KM iedalīto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

*- MK noteikumi "Par Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas vienošanās par sadarbību denonsēšanu"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu