Kā amerikāņu cietumā funkcionē Āriešu brālības banda

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dūzis"
"Dūzis" Foto: kadrs no filmas

ASV izklaides milža HBO populārākā seriāla "Troņu spēle" tēla Džeimija Lanistera atveidotājs, dāņu aktieris Nikolajs Kosters-Valdau vienā no savām labākajām lomām iejuties noziedznieka Džeikoba Harlona tēlā.

2017. gada krimināldrāma "Dūzis" ("Shot Caller"), kas skatāma "LMT Viedtelevīzjā", piedāvā iepazīt šo ar ziemeļniecisko šarmu apveltīto aktieri no nedaudz cita leņķa. 

54 gadus vecā amerikāņu režisora Rika Romāna Vo (Ric Roman Waugh) filmā, kas pirmizrādi piedzīvoja Losandželosas kino festivālā, aktieris atveido šķietami laimīgu ģimenes cilvēku Džeikobu, kura dzīve, karjera un ģimene no ārpuses ir perfekta, taču to visu viņš pēkšņi zaudē vienā mirklī. Pēc saviesīgām vakariņām kopā ar ģimenes draugiem atgriežoties mājās ar auto, viņš, iegrimis jautrās sarunās, luksoforā nepamana sarkano gaismu. Dzērumā tiek izraisīta avārija, kurā iet bojā viņa labākais draugs. Par to likumsakarīgi viņš saņem cietumsodu - 10 gadus aiz restēm, kas jāizcieš starp rūdītākajiem noziedzniekiem un slepkavām. 

"Tev ir izvēle kļūt vai nu par upuri, vai cīnītāju, vidusceļa nav,"

filmā pārdomās dalās galvenais varonis. 

Lai izdzīvotu cietuma bandu hierarhijā, kur katrs tavs nākamais solis var būt pēdējais, viņš ir spiests darīt līdz tam neiedomājamo - pārnēsāt narkotikas, nogalināt cilvēkus. Ar laiku viņš kļūst par "Dūzi" – galveno Āriešu brālības bandas cietuma vadoni, vienlaikus pilnībā zaudējot jebkādu morālo stāju.

Cietumā pagalmā ieslodzītie ir sadalījušies pa rasēm - melnādainie veido vienu grupu, latīņamerikāņi citu, bet baltie amerikāņi izveidojuši "balto nacisma" (white supremacy) komandu.

Foto: Aktieris Nikolajs Kosters-Valdau.

Filma iesākas ar kadriem no cietuma ar kāda kameras biedra pakāršanos. Džeikobs raksta vēstuli savam nu jau izaugušajam dēlam, lai atvadītos. Pēc desmit gariem un vardarbības pilniem ieslodzījuma gadiem, viņš tiek izlaists no cietuma, taču režisors, kuram šī ir jau ceturtā filma, mums rāda, ka Džeikobs neatgriežas pie ģimenes, neatklāj, kādas ir viņa attiecības ar sievu un dēlu. Viņš dodas pie savas bandas. 

Paralēli filma fokusējas uz policistu darbu Kalifornijā, kur pēc kāda izsaukuma Džeikoba probācijas oficieris Eds Kučers (viņu atveido aktieris Omari Hardviks), savā bruņuvestē saņem trīs lodes. Viņa uzdevums ir turpināt sekot Džeikoba gaitām brīvībā, atklāt viņa iespējamos jaunos noziedzīgos nodarījumus. 

Filmas reklāmas rullītis.

Āriešu brālība

Cietuma pēdējos gados viņš kļūst par daļu no Āriešu brālības (angļu: Aryan Brotherhood) - vienu no balto nacistu organizācijas  līderiem. 

Āriešu brālība ir jau 1964. gadā izveidojusies balto amerikāņu cietuma banda un organizētās noziedzības sindikāts ASV, kurā darbojas ap 15 000 biedru gan cietumu sistēmas iekšienē, gan arī ārpus tās. Saskaņā ar Federālā izmeklēšanas biroja datiem šīs bandas biedru skaits sastāda tikai apmēram 1% no visiem ASV ieslodzītajiem, tomēr Āriešu brālība ir atbildīga par vairāk nekā 21% slepkavību, kas notiek ASV cietumos. Šī banda ir specializējusies narkotiku transportēšanā, izspiešanā, ieslodzīto sutenerismā un pasūtījuma slepkavībās.

Organizācijas uzbūve dažādos štatos atšķiras, tomēr visa Āriešu brālība ir organizēta zem vienotas vadības. Brālība sadarbojas arī ar citām cietumu bandām un organizētās noziedzības grupējumiem, piemēram, itāļu mafiju un citām. Šīs cietuma bandas biedriem ir raksturīgi noteikta stila tetovējumi, piemēram, tetovējumi, kuros minēti vārdi "Āriešu brālība", "AB", SS, 666, zīmējumi ar āboliņa lapu un citi neonacistiski simboli un zīmes.

Džeikobs cietumā iepazīstas ar "balto nacistu" līderi
Džeikobs cietumā iepazīstas ar "balto nacistu" līderi Foto: kadrs no filmas

Šādi tetovējumi ir arī Džeikobam. Brīvībā viņš ir spiests izdarīt noziegumu bandas vārdā, citādi viņa sieva (Lake Bell) ar kuru viņš pēc cietuma satikās, un dēls, kurš arī nesaprot, kāpēc tēvs nemēģina atgriezties pie ģimenes, vairs nebūs dzīvotāji. 

Lomās: Nikolajs Kosters Valdau, Leika Bella, Džons Berntāls, Bendžamins Brets, Džefrijs Donovans.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu