Valsts prezidents: "Okupantu pieminekli" Pārdaugavā demontēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

"Okupantu piemineklis" Pārdaugavā tiks demontēts, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) atkārtoti paziņoja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents atzīmēja, ka gan viņš, gan Ministru prezidents uzskata, ka "okupantu piemineklis" Pārdaugavā nevar palikt un tas ir jādemontē.

Politiķis norādīja, ka Saeimā patlaban ir iesniegs likumprojekts, lai objektu varētu nojaukt pēc iespējas ātrāk. Valsts prezidents pauda, ka likumprojekta skatīšanas gaitā tiek skatīts, lai saprastu, kā to vislabāk varētu īstenot.

"Katrā ziņā likumprojektu nedrīkst pieņemt sasteigti, jo tas radīs jaunas problēmas, bet ar to arī nevajag pārāk ilgi kavēties. "Okupantu piemineklis" ir jādemontē un pēcāk jāskatās, ko darīt ar līdzīgiem pieminekļiem citviet valstī, tomēr pamatproblēma ir "okupantu piemineklis" Pārdaugavā, kas tiks demontēts," izteicās prezidents.

Jau rakstīts, ka vairāki uzņēmumi pieteikušies Rīgas domei bez maksas palīdzēt organizēt padomju armijas pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā, apstiprināja Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) padomnieks Aleksis Zoldners.

Pašvaldība saņēmusi vēstules no SIA "JaunRīga Eco" un SIA "Forma 2", kas piedāvā bez atlīdzības nodrošināt pieminekļa nojaukšanas būvuzraudzību.

Vakar Staķim notikusi arī tikšanās ar arhitektu biroju "Sarma&Norde arhitekti", kas piedāvājis brīvprātīgi sagatavot pieminekļa demontāžas projektu. Kā vēstulē Staķim raksta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Visvaldis Sarma, arhitektu birojs piedāvā brīvprātīgi, bez atlīdzības un ātrākajos iespējamajos termiņos sagatavot pieminekļa nojaukšanai nepieciešamo demontāžas projekta dokumentāciju.

Zoldners gan piebilda, ka šādu ziedojumu pieņemšanai ir juridiskas nianses, kas tiek vērtētas. Ierastā kārtībā pašvaldībai jārīko iepirkums gan projekta izstrādei, gan pieminekļa nojaukšanai.

TVNET jau ziņoja, ka Rīgas dome nolēma demontēt padomju pieminekli Pārdaugavā. Deputāti nolēma uzdot "Rīgas pieminekļu aģentūrai" veikt nepieciešamās darbības objekta demontāžai.

Pieminekļa demontāžas darbiem vajadzētu sākties šogad, turklāt būtu godīgi nojaukšanas izmaksas segt no valsts budžeta, iepriekš teica Staķis.

TVNET jau rakstīja, ka jautājums par padomju pieminekļa demontāžu aktualizējās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu