Kuleba kritizē dažu ES valstu attieksmi pret Ukrainu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien paudis viedokli, ka dažas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izturas pret Ukrainu kā otrās šķiras valsti.

"Stratēģiskā neskaidrība par Ukrainas Eiropas perspektīvu, ko pēdējos gados piekopušas dažas ES galvaspilsētas, ir cietusi neveiksmi, un tai ir jābeidzas," tviterī paziņoja Kuleba, piebilstot, ka tas tikai iedrošinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kuleba nosodīja "otrās šķiras attieksmi" pret Ukrainu, kas sāpina ukraiņus.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien paziņoja, ka Ukraina nevarēs iestāties ES paātrināti.

"Ceļā uz ES nav nekādu īsceļu," uzsvēra Šolcs, piebilstot, ka izņēmuma pieļaušana attiecībā uz Ukrainu nebūtu godīga pret Rietumbalkānu valstīm, kuras arī vēlas pievienoties blokam. "Iestāšanās process nav dažu mēnešu vai gadu jautājums," viņš uzsvēra.

Vienlaikus Šolcs aicināja meklēt citus veidus, kā īstermiņā palīdzēt Ukrainai, prioritāri "koncentrējoties uz ātru un pragmatisku atbalstu".

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka paies gadu desmiti, līdz tāda valsts kā Ukraina varēs pievienoties ES.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šādu nostāju nodēvēja par netaisnīgu.

"Tas ir kā galds, pie kura kopā sēž visa ģimene, jūs tiekat uzaicināts, bet jums neiedod krēslu," pēc Makrona izteikumiem uzrunā franču studentiem sacīja Zelenskis.

Viņš pauda cerību, ka Ukrainai jau jūnijā tiks piešķirs ES kandidātvalsts statuss.

Jau ziņots, ka aprīlī Ukrainas prezidents ES delegācijas Ukrainā vadītājam iesniedza aizpildītu ES anketas pirmo daļu, kas kalpo par pamatu iestāšanās sarunām. Šo anketu, kuras aizpildīšana ir nepieciešams solis, lai Ukrainai tiktu piešķirts ES kandidātvalsts statuss, Zelenskim 8.aprīlī Kijivā svinīgi pasniedza Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Lēmumu par kandidātvalsts statusa piešķiršanu pieņems ES dalībvalstis, balstoties uz EK rekomendāciju, un EK pārraudzīs sarežģīto un potenciāli ilgstošo procesu.

Lai Ukraina varētu tikt uzņemta ES, tai būs jāievēro stingri standarti attiecībā uz valsts pārvaldi, likuma varu un jāparāda progress cīņā ar korupciju.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā oficiālus pieteikumus par uzņemšanu ES iesniegušas arī Moldova un Gruzija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu