Tartu Uzvaras tilts pārtaps par Miera tiltu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tartu dome ceturtdien nolēmusi līdzšinējo Uzvaras tiltu pār Emajegi upi turpmāk devēt par Miera tiltu, tā atgādinot arī par 1920.gadā noslēgto Tartu miera līgumu.

Par domes vadības un Kultūras komitejas ierosināto nosaukumu "Miera tilts" nobalsojis 21 pilsētas domes deputāts, bet par partijas "Igaunija 200" frakcijas ieteikto "Rīgas tilts" - 13 deputāti.

Līdzšinējais nosaukums pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados celtajam Uzvaras tiltam, kas savieno Rīgas ielu un Narvas šoseju, dots 1965.gadā par godu 20.gadadienai kopš Padomju Savienības uzvaras Otrajā pasaules karā.

Nomainot šo nosaukumu, dome vēlējusies uzsvērt, ka Tartu nesvin šādas uzvaras un pašā pilsētas sirdī nav vietas padomju okupācijas laiku atgādinošiem vietvārdiem.

Kā norādījis pilsētas domes priekšsēdētājs Teniss Lukass, Tartu ir miera pilsēta.

"Kad 1920.gada 2.februārī te tika parakstīts Tartu miera līgums starp Igauniju un Krieviju un tā paša gada rudenī arī starp Somiju un Krieviju, tas mainīja arī pasaules seju," viņš sacījis. "Šis tilts būs Tartu miera tilts. Tā jaunais nosaukums simbolizēs svarīgāko brīdi Igaunijas Republikas vēsturē, uzvaru Neatkarības karā pār agresoru - Padomju Krieviju - un mūsu neapslāpējamās brīvības alkas."

Domes rīkotajā aptaujā par tilta jauno nosaukumu, kas norisinājās no 18.marta līdz 10.aprīlim, tika izteikti vairāk nekā 200 dažādi ierosinājumi un variants "Miera tilts" ("Rahu sild") vai "Tartu miera tilts" ("Tartu Rahu sild") bija minēts 66 reizes.

Tartu miera līgums, kas izbeidza karadarbību starp Igauniju un Padomju Krieviju, tika parakstīts Tartu 1920.gada 2.februārī. Līgumā Krievija atzina Igaunijas neatkarību, tajā arī tika noteikta abu valstu robeža.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu