Aktuālais frontē ⟩ Okupanti saveduši Čornobajivkā 130 kara tehnikas vienības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Okupanti Mariupolē
Okupanti Mariupolē Foto: Reuters / Scanpix

Okupanti Čornobajivkā aptuveni 130 kara tehnikas vienības, kas, iespējams, domātas iepriekš sakauto vienību papildināšanai, piektdien paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Zaudējumus cietušo vienību komplektēšanas ietvaros ienaidnieks Čornobajivkas rajonā pārvietojis aptuveni 130 kara tehnikas vienības," teikts ģenerālštāba paziņojumā.

Militāro lidlauku Čornobajivkā pie Hersonas Krievijas karaspēks izmanto kā komandpunktu un lidmašīnu un helikopteru bāzes vietu.

Hersona bija pirmā pilsēta, kuru izdevās ieņemt Krievijas karaspēkam, kas 24.februārī sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā.

27.februārī Krievijas karaspēks sagrāba savā kontrolē Čornobajivkas lidostu, un tajā pašā dienā Ukrainas armija deva triecienu krievu spēkiem, bombardējot lidlauku ar Turcijā ražotajiem bezpilota lidaparātiem "Bayraktar TB2". Taču pēc tam Krievijas karaspēks saveda lidlaukā jaunus helikopterus.

Vismaz divas reizes Čornobajivkā tika likvidētas augsta ranga krievu militārpersonas, tai skaitā Krievijas 8.armijas komandieris ģenerālleitnants Andrejs Mordvičovs.

Bruņoto spēku ģenerālštābs arī norādījis, ka Krievijas karavīri nevēlas doties uz Čornobajivku, tādēļ tiem tiekot melots, stāstot, ka tur viņi tikai aizstāvēsies nevis dosies uzbrukumā.

Situācija karadarbības zonā saglabājas saspringta, norāda Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis

Situācija karadarbības zonā joprojām ir saspringta un liecina par turpmāku eskalāciju, piektdien paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Oleksandrs Motuzjaniks.

"Situācija karadarbības rajonā joprojām ir saspīlēta un ir pazīmes par turpmāku saasināšanos. Krievijas okupācijas karaspēks veic intensīvu apšaudi visā saskares līnijā un mēģina ar artilēriju trāpīt dziļi Ukrainas karaspēka aizsardzībā," paziņoja Motuzjaniks.

Sevišķi tas attiecas uz Doneckas apgabalu un Slovjanskas virzienu.

Iebrucēji koncentrē spēkus ieņemto pozīciju noturēšanai, izlūkošanai, pozīciju inženiertehniskajai nostiprināšanai, kā arī mēģina papildināt ieroču, kara tehnikas, munīcijas, un degvielas krājumus. Turklāt viņi cenšas uzlabot savu taktisko stāvokli noteiktos virzienos, ziņoja Motuzjaniks.

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju Krievijas karaspēks vēlas aplenkt Ukrainas armiju Lisičanskas un Severodoneckas rajonā.

Smagi ievainotie karavīri no "Azovstaļ" evakuēti tālākai apmaiņai, paziņo "Azov" komandieris

No Krievijas karaspēka ielenktās Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" smagi ievainotie ukraiņu karavīri evakuēti, lai tos vēlāk apmainītu pret krievu gūstekņiem, piektdien norādījis Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķās īpašo uzdevumu vienības "Azov" komandieris majors Deniss Prokopenko.

Augstākā militārā vadība deva pavēli glābt garnizona karavīru dzīvības un apturēt pilsētasaizsardzību. Par spīti smagajām kaujām, riņķa aizsardzībai un krājumu trūkumam, mēs pastāvīgi norādījām uz trim mums svarīgiem nosacījumiem - civiliedzīvotājiem, ievainotajiem un mirušajiem, raksta Prokopenko.

"Mums izdevās evakuēt civiliedzīvotājus, smagi ievainotie saņēma nepieciešamo palīdzību - viņi tika evakuēti ar sekojošu apmaiņu un nogādāšanu Ukrainas kontrolētajā teritorijā. Runājot par bojāgājušajiem varoņiem, process turpinās. Un ceru, ka tuvākajā laikā tuvinieki un visa Ukraina varēs ar godu apbedīt savus varoņus," piebildis Prokopenko, runājot par karavīru evakuācijas gaitu.

17.maijā Ukraina uzsāka operāciju karavīru glābšanai no "Azovstaļ". Taču pagaidām Ukrainas Aizsardzības ministrija neatklāj sīkāku informāciju par ievainoto Ukrainas militārpersonu evakuāciju no rūpnīcas teritorijas Mariupolē.

Krievijas mediji ziņo, ka kaujinieki nosūtīti ārstēšanai uz Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām. Tikmēr Krievijas Valsts dome draud iekļaut "Azov" Krievijā aizliegto "teroristisko" organizāciju sarakstā, lai Mariupoles aizstāvjus varētu tiesāt.

"Azov" komandiera vietnieks Svjatoslavs Palamars video vēstījumā norādījis, ka Ukrainas aizstāvji joprojām atrodas "Azovstaļ" un operācija turpinās, bet sīkāku informāciju viņš nevarot atklāt.

Severodoneckā bumbu patvertnēs slēpjas 15 000 iedzīvotāju

Krievijas karaspēka intensīvi apšaudītajā Luhanskas apgabala Severodoneckā bumbu patvertnēs slēpjas 15 000 iedzīvotāju, pavēstīja pilsētas administrācijas vadītājs Oleksandrs Strjuks.

"Krievi Severodonecku apšauda ļoti jaudīgi. Bumbu patvertnēs paliek līdz 15 000 iedzīvotāju," sacīja amatpersona.

Visiem mobilo sakaru torņiem pilsētā pārtraukta elektroapgāde.

"70% daudzstāvu ēku sagrautas vai tām nodarīti postījumi, daudzas no tām būs jānojauc un jāuzceļ jaunas," norādīja administrācijas vadītājs.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs vēsta, ka ienaidnieks izvērsis uzbrukuma operāciju Lisičanskas un Severodoneckas rajonos.

Krievija Donbasu pārvērtusi par "elli"

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsūdzējis Krieviju, ka okupācijas karaspēks nolīdzinājis Ukrainas austrumus līdz ar zemi un pārvērtis tos par "elli", vēsta BBC.

"[Krievija] cenšas izdarīt vēl lielāku spiedienu. Tā ir elle, un tas nav nekāds pārspīlējums," savā uzrunā teica Zelenskis.

"Nepārtraukti tiek apšaudīts Odesas reģions, pilsētas Ukrainas centrālajā daļā. Donbass ir pilnīgi iznīcināts," sacīja Zelenskis. "Krievijai tam visam nav un nevar būt nekāda militāra izskaidrojuma. Tas ir apzināts un noziedzīgs mēģinājums nogalināt tik daudz ukraiņu, cik vien iespējams. Iznīcināt tik daudz māju, sociālo ēku un uzņēmumu, cik vien iespējams."

Ukrainas Aizsardzības ministrija ceturtdien apsūdzēja Krieviju, ka tā pastiprinājusi uzbrukumus Donbasā un neļauj civiliedzīvotājiem izbraukt uz Ukrainas kontrolētajām teritorijām.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 28 700 karavīru

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 28 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma Krievijas spēki zaudējuši 1263 tankus, 3090 bruņutransportierus, 596 lielgabalus, 200 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 204 lidmašīnas, 168 helikopterus, 2162 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas, 460 bezpilota lidaparātus, 43 specializētās tehnikas vienības un 103 spārnotās raķetes.

Aktuālā situācija frontē

  • Ukrainas austrumos notiek smagas kaujas. Krievijas okupācijas spēki turpina ofensīvu ap Lisičansku un Severodonecku. Ukraina ziņo, ka atvairījusi 14 Krievijas uzbrukumus un iznīcinājusi astoņus tankus.
  • Černihivas apgabalā Ukrainas ziemeļos ceturtdien raķešu triecienos Desnas ciemā ir lieli cilvēku upuri, paziņojis Zelenskis. Desna atrodas dažu desmitu kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.
  • Lai arī šonedēļ Krievija no tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" kompleksa Mariupolē izveda vairākus simtus ukraiņu karavīru (galvenokārt - ievainotos), daļa karavīru ir tur palikuši. Majors Bohdans Krotevičs paziņojis, ka nepadošoties un ka "cīņa turpinās".
  • Lielbritānijas Aizsardzības ministrija prognozē, ka tad, kad Krievijas karaspēks būs ieguvis pilnīgu kontroli pār Mariupoli ("Azovstaļ" rūpnīcas teritorija ir vienīgā vieta, kur vēl atrodas Ukrainas spēki), krievu karavīri no Mariupoles tiks sūtīti kā papildspēki uz citām vietām Donbasā. Tā kā Ukrainas pretestība bija sīva, šiem karavīriem vajadzēs atjaunot aprīkojumu - taču briti domā, ka, pastāvot spiedienam gūt ātras uzvaras, tas tiks izdarīts pavirši.
  • Krievijas karaspēks neļauj no tā kontrolētajām teritorijām uz Zaporižju izbraukt vairāk nekā 1000 automašīnām, kurās mēģina evakuēties civiliedzīvotāji, paziņojusi vietējā militārā administrācija. Automašīnas jau ceturto dienu netiek tālāk par Krievijas spēku kontrolposteni Vasilivkā.
  • Hersonas okupācijas valdības gubernators Volodimirs Saldo, ko iecēluši Krievijas spēki, paziņojis, ka reģions drīzumā kļūšot par Krievijas daļu - "Krievijas Federācijas Hersonas reģionu". Iedzīvotāji turpmākajās nedēļās varēšot pieteikties Krievijas pilsonībai. Ukrainas amatpersonas jau iepriekš brīdinājušas, ka Maskava Hersonā un citās okupētajās teritorijās plāno "referendumus".
  • Kijivā notiek pirmais tiesas process par Krievijas karaspēka pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā. 21 gadu vecais krievu karavīrs Vadims Šišimarins atzina vainu ukraiņu civiliedzīvotāja nogalināšanā, un prokuratūra prasa viņam piespriest mūža ieslodzījumu. Šišimarins apgalvo, ka cits karavīrs viņu piespiedis nošaut vīrieti, lai tas neizpaustu informāciju par Krievijas karavīru atrašanās vietu.
  • Krievijas sāktā kara dēļ no Ukrainas uz ārvalstīm ir devušies vairāk nekā 6,2 miljoni bēgļu, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra vietniece Mērija Akopjana starptautiskā konferencē "ES solidaritāte ar Ukrainu: no kara bēgošo cilvēku aizsardzība".

Foto: Bumbu patversmes Severodoņeckā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu