Kāpēc iedzīvotāji kūtri izmanto iespēju atbrīvoties no "ātro kredītu" parādiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sākot ar 2022. gadu fiziskas personas var pilnībā dzēst līdz 5000 eiro lielas parādsaistības, kas radušās "ātro kredītu" dēļ. Kā iespējams atbrīvoties no šādiem parādiem un cik aktīvi iedzīvotāji šo iespēju izmanto, skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

"Ja, piemēram, parādsaistības ir lielākas par 5000 eiro, tad šis risinājums neder, ir jādomā par maksātnespēju. Otrs piemērs, komunālo pakalpojumu parādi. Ar šo procedūru parādus nevarēs dzēst," stāsta Kruka, skaidrojot, kādos gadījumos parādus dzēst nevar. 

Lai dzēstu parādsaistības, kas radušās no patērētāja kreditēšanas līgumiem, ir jāizpilda vairāki nosacījumi, piemēram, parādnieka vidējie ienākumi mēnesī pēdējā gada laikā nesasniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Tāpat vismaz trīs mēnešus jābūt piešķirtam maznodrošinātā vai trūcīgā statusam, un parādniekam vismaz gadu jābūt Latvijas nodokļu maksātājam vai arī mūsu valstī jāsaņem pabalsti vai pensija.

"Tas nav tā, ka man nav darba, aiziešu un paņemšu kādu kredītu, un pēc tam valsts mani atbrīvos no parādsaistībām,"

norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes locekle Katrīna Baltalksne.

Lai gan interese par šo iespēju esot liela, pagaidām procesu esot sācis pavisam neliels cilvēku skaits. Iemesli ir vairāki, sākot ar to, ka likums ir jauns, un beidzot ar parādnieku nevēlēšanos kaut ko darīt lietas labā.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu