Video ⟩ Tūkstošiem cilvēku gājienā pieprasa "atbrīvoties no padomju mantojuma"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Piektdien, 20. maijā, tūkstošiem cilvēku Rīgā devās gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma", lai paustu atbalstu okupantu pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanai.

Gājiens sākās pulksten 18 Rīgā, Brīvības laukumā, bet pēc tam tas virzījās pa Kaļķu ielu uz Akmens tiltu un tad uz Uzvaras parku Pārdaugavā. Gājiena laikā Rīgas centrā tika ierobežota satiksme, kā arī slēgta satiksme pa Akmens tiltu. Norādītajā laikā arī minētajā maršrutā un maršrutu šķērsojošo ielu krustojumos tika apturēta sabiedriskā transporta satiksme.

Tiek lēsts, ka pasākumā varētu piedalīties 5000 dalībnieku.

Pasākums tika atklāts, nodziedot Latvijas himnu. Uz gājienu pulcējušies pārsvarā vidēja vecuma ļaudis, ir redzami arī jaunieši un bērni. Daudziem līdzi ir Latvijas karogi, pa retam kādam ir arī Ukrainas karogs. 

Daži atnākušie paņēmuši līdzi arī pa kādam spilgtākam atribūtam, piemēram, veseri, kas, acīmredzot, simbolizē nodomu nojaukt padomju pieminekli Pārdaugavā.

Kā novēroja portāls TVNET, gājiena laikā pasākuma rīkotāji bija sarūpējuši arī dažādus muzikālus sveicienus, piemēram, pie Akmens tilta gājiena dalībniekus sveica folkloras kopa un tautas deju kolektīvs.

Kā savā tvitera kontā informē Valsts policija, līdz pulksten 18.40 ir aizturēta 1 persona, kura gulēja gājiena maršrutā uz ceļa tuvāk Uzvaras parkam, lai nepieļautu gājienu un vēl 1 persona aizturēta par sīko huligānismu, kura no sabiedriskā transporta uz gājienu dalībniekiem rādīja nepiedienīgus žestus un izsauca saukļus.

Likumsargi aizturējuši vēl vienu persona par to, ka no sabiedriskā transporta uz gājiena dalībniekiem telefonā rādīja Krievijas karogu.

Gājiens izstiepās vairāk nekā kilometra garumā - kad tā pirmās rindas jau tuvojās galamērķim, pēdējie dalībnieki vēl atradās netālu no Rīgas domes. Gājienu uzraudzīja vairāki simti policistu.

Kā novēroja aģentūra LETA, pēc gājiena nonākšanas Uzvaras parkā pasākums lielā mērā noritēja mierīgi un nekādi lieli ekscesi nebija vērojami. 

Pasākuma rīkotāji arī sanākušajiem vairākkārt uzsvēra, ka šo partiju nesponsorē neviena partija.

Īsi pēc plkst.19 gājiens bija noslēdzies, pasākuma vadītāji teica uzrunas un ļaudis gaidīja koncerta sākumu. Cilvēki bija noskaņoti emocionāli un pasākumu vadītāju uzrunas pavadīja ar skaļiem aplausiem un saucieniem.

Uzvaras parkā sanākušos uzrunā Latvijas patrioti un sabiedrībā zināmas personas. Muzikālo artavu pasākumā sniedz folkloras kopas, Latvijas kori, Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņi, Igo, Viktors Zemgals, grupas "Dzelzs vilks" un "Pērkons". Pasākums paredzēts līdz plkst.20.30 un to vada Intars Rešetins un Ralfs Eilands. 

Kādas prasības valdībai izvirzījuši "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" rīkotāji?

Gājiena dalībnieki prasa Valsts prezidentam, Saeimai un valdībai steidzami apzināt un demontēt visus PSRS jeb Krievijas okupācijas varas pieminekļus un piemiņas zīmes. Tāpat tiek prasīts nomainīt ar padomju funkcionāriem saistītos ielu, laukumu un skvēru nosaukumus visā Latvijas teritorijā.

Tiek prasīts steidzami izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un pilsonības atņemšanu, kā arī izstrādāt likumu, kas aizliedz kandidēt valsts, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

"Tautas gara, mugurkaula, pašapziņas stiprināšanai veltītajā tautas saietā 2022.gada 20.maijā mēs paužam nostāju par 9.maija svinību pasākumiem pie Latvijas okupantu, Krievijas karaspēka piemiņas vietām un atbrīvošanos no padomju laika ideoloģiskā mantojuma - pieminekļiem un piemiņas zīmēm. Nekad ļaunums netriumfē tik pārliecinoši kā tad, kad labi cilvēki dara "neko". Tad darīsim visu, lai Latvija būtu valsts, kas balstās Eiropas vērtībās un kopj savu unikālo identitāti," norāda pasākuma organizētāji.

Policija gājienā strādās kopā ar drošības iestādēm pēc iepriekš izstrādāta plāna

Jau ziņots, ka Valsts policija gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" strādās kopā ar drošības iestādēm pēc iepriekš izstrādāta plāna. Policija iesaistīs plašus spēkus no dažādām struktūrvienībām.

Policija vērš pasākuma dalībnieku uzmanību, ka netiks pieļauta iedzīvotāju pulcēšanās vai tuvošanās "Uzvaras parka objektam" tuvāk par 200 metriem, kā to nosaka likums, kurā teikts, ka pulcēšanās vieta un gājiena maršruts jāizraugās tā, lai plānotais pasākums nenotiktu tuvāk par 200 metriem no jebkura Latvijas teritorijā esoša padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa un pēc iespējas mazāk traucētu transporta un gājēju kustību.

Policija aicina nekādā gadījumā neveikt likumpārkāpumus, tostarp neizvērst huligāniska rakstura darbības ne pret personām, ne pret infrastruktūru.

Savukārt personām, kas attaisno, slavē militāro agresiju Ukrainā, padomju okupāciju un veic citas līdzīgas darbības, jārēķinās, ka pret to nebūs policijas tolerances, teikts policijas paziņojumā.

Šādām darbībām Latvijā nav vietas un tās netiks pieļautas, uzsver policija un atgādina, ka totalitāro režīmu simbolu izmantošana publiskās vietās arī ir sodāma.

Par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība. Savukārt par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu vai nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu piemērojama kriminālatbildība, kas var rezultēties ar brīvības atņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu