Gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" policija aizturējusi astoņas personas

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Piektdien, 20. maijā, gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" Valsts policija (VP) administratīvā kārtā aizturējusi astoņas personas, kurām ir uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī pie administratīvās atbildības divi bezpilota lidaparāta piloti.

Lielākoties fiksēts sīkais huligānisms: 3 personas rādīja nepiedienīgus žestus gājiena dalībniekiem no sabiedriskā transporta; 1 persona, rādīja telefonā atvērtu Krievijas karoga bildi gājiena dalībniekiem. Cita persona gulēja uz ceļa gājiena maršrutā, ar mērķi traucēt gājienu.

Viena persona koncerta norises vietā izkliedza necenzētus vārdus. Persona aizturēta un uzsākts administratīvais process par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Tāpat aizturētas divas personas par atrašanos publiskā vietā alkohola reibumā.

Arī portāls TVNET novēroja, ka kāds vīrietis tramvajā gājiena dalībniekiem veltīja "īpašas" frāzes.

Īsi pirms pulksten 20 VP tviterī ziņoja, ka likumsargi pasākuma vietā Sakuras parkā līdztekus koncerta skatītājiem pamanīja, ka kādai sievietei pie skatuves palika slikti un devās palīgā. Sieviete nogādāta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta gādībā.

"Šī pasākuma laikā VP kopā ar Rīgas pašvaldības policiju un citiem dienestiem nodrošināja sabiedrisko kārtību un drošību. Aizvadītais pasākums ir vērtējams kā mierīgs," tā VP. "Policija vērtē aizvien atsevišķi notiekošās situācijas un turpina strādāt pastiprinātā režīmā."

Jau ziņots, ka Valsts policija gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" strādāja kopā ar drošības iestādēm pēc iepriekš izstrādāta plāna. Policija iesaistīja plašus spēkus no dažādām struktūrvienībām. Policija arī iepriekš uzsvēra, ka ir gatava nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību gājiena "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" laikā un uzsver, ka tolerances pret militārās agresijas slavinātājiem un tamlīdzīgiem pārkāpējiem nebūs.

Atgādinām, ka gājiens sākās pulksten 18 Rīgā, Brīvības laukumā, bet pēc tam tas virzījās pa Kaļķu ielu uz Akmens tiltu un tad uz Uzvaras parku Pārdaugavā.

Uzvaras parkā sanākušos uzrunājaLatvijas patrioti un sabiedrībā zināmas personas. Muzikālo artavu pasākumā sniedza folkloras kopas, Latvijas kori, Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņi, Igo, Viktors Zemgals, grupas "Dzelzs vilks" un "Pērkons". Pasākums bija paredzēts līdz plkst.20.30 un to vadīja Intars Rešetins un Ralfs Eilands.

Gājiena laikā Rīgas centrā tika ierobežota satiksme, kā arī slēgta satiksme pa Akmens tiltu. Norādītajā laikā arī minētajā maršrutā un maršrutu šķērsojošo ielu krustojumos bija apturēta sabiedriskā transporta satiksme.

Kādas prasības valdībai izvirzījuši "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" rīkotāji?

Gājiena dalībnieki prasa Valsts prezidentam, Saeimai un valdībai steidzami apzināt un demontēt visus PSRS jeb Krievijas okupācijas varas pieminekļus un piemiņas zīmes. Tāpat tiek prasīts nomainīt ar padomju funkcionāriem saistītos ielu, laukumu un skvēru nosaukumus visā Latvijas teritorijā.

Tiek prasīts steidzami izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un pilsonības atņemšanu, kā arī izstrādāt likumu, kas aizliedz kandidēt valsts, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

"Tautas gara, mugurkaula, pašapziņas stiprināšanai veltītajā tautas saietā 2022.gada 20.maijā mēs paužam nostāju par 9.maija svinību pasākumiem pie Latvijas okupantu, Krievijas karaspēka piemiņas vietām un atbrīvošanos no padomju laika ideoloģiskā mantojuma - pieminekļiem un piemiņas zīmēm. Nekad ļaunums netriumfē tik pārliecinoši kā tad, kad labi cilvēki dara "neko". Tad darīsim visu, lai Latvija būtu valsts, kas balstās Eiropas vērtībās un kopj savu unikālo identitāti," norāda pasākuma organizētāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu