Erdogans mudina Zviedrijas premjeri izbeigt "teroristu" grupējumu atbalstīšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien mudinājis Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni spert "konkrētus soļus", lai tiktu izbeigts atbalsts "teroristu" grupējumiem, pavēstīja prezidenta birojs.

Erdogans telefonsarunā sacījis Andešsonei, ka "Zviedrijas politiskais un finansiālais atbalsts, kā arī atbalsts ar bruņojumu teroristu organizācijām ir jāizbeidz", norādīja prezidenta birojs.

Turcija draudējusi bloķēt Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO, apsūdzot abas valstis, ka tās atbalsta Turcijā ārpus likuma izsludinātos kurdu kaujiniekus.

ASV prezidents Džo Baidens vēl ceturtdien pauda spēcīgu atbalstu Somijas un Zviedrijas uzņemšanai NATO, savukārt šo valstu līderi solīja kliedēt Turcijas bažas.

Erdogans Zviedriju un Somiju apsūdzējis "terorisma atbalstīšanā", jo tās simpatizējot Turcijā aizliegtajam kurdu separātistu grupējumam "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) un Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumam "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Tostarp ASV Sīrijā aktīvi sadarbojas ar YPG, kuru uzskata par vienu no tuvākajiem sabiedrotajiem cīņā ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts".

Reaģējot uz militāro operāciju, kuru 2019.gadā Sīrijā Ankara vērsa pret YPG, Zviedrija un Somija kopā ar citām valstīm, arī ar Vāciju, noteica ierobežojumus ieroču eksportam uz Turciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu