Aktuālais frontē ⟩ Ukrainas tiesībsardze: Krievija visus savus spēkus ir koncentrējusi uzbrukumam Severodoneckai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas karavīri.
Krievijas karavīri. Foto: Alexander Ermochenko

Krievija visus savus spēkus ir koncentrējusi uzbrukumam Severodoneckai, cenšoties Luhanskas apgabala pilsētu pārvērst par jauno Mariupoli, paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova.

Ierakstā vietnē "Telegram" Denisova norādīja, ka iebrucēji cenšas norobežot Ukrainas valdības spēku kontrolēto Luhanskas apgabala daļu, gruvešos pārvēršot pilsētas, kuras tiek aizstāvētas.

"Pilsēta pārvēršas par jauno Mariupoli," pavēstīja Ukrainas tiesībsardze, norādot, ka Krievijas spēki koncentrējuši spēkus uzbrukumam Severodoneckai, uzbrūkot pilsētas apkaimē vairākos virzienos.

Kā paziņoja Denisova, sestdien Krievijas spēki mērķtiecīgi apšaudīja skolu, kuras pagrabā kopš kara sākuma patvērušies apmēram 200 Severodoneckas iedzīvotāji. Apšaudē trīs cilvēki gājuši bojā un vēl trīs ievainoti.

Tāpat Krievija cenšoties sagrābt autoceļu Lisičanska-Bahmuta un bloķē civiliedzīvotāju evakuāciju un humānās palīdzības kravu piegādes, klāstīja Denisova.

Ukrainas tiesībsardze pauda pārliecību, ka civiliedzīvotāju slepkavības, civilās infrastruktūras un pilsētu apšaudīšana ar starptautiskajās tiesībās aizliegtiem ieročiem ir kara noziegums un noziegums pret cilvēci.

Arī Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ikdienas ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontē svētdien norādīts, ka Krievija savu vienīgo tanku atbalsta transportlīdzekļu "Terminator" rotu ir izvietojusi Severodoneckas virzienā.

Britu izlūku vērtējumā, tas nozīmē, ka operācijā Donbasā iesaistīta Centrālo spēku grupa, kura kara sākumā cieta lielus zaudējumus Kijivas austrumos.

Lai gan, kā norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, Severodonecka ir viena no Krievijas pašreizējām prioritātēm karā Ukrainā, tā nevar izvietot vairāk par desmit "Terminator", tādēļ to ietekme uz operāciju būs neliela.

"Terminator" tika izveidota pēc tam, kad Krievija Afganistānas un Čečenijas kara laikā secināja, ka ir nepieciešama mērķēta galveno kaujas tanku aizsardzība.

Polija nodevusi Ukrainai detaļas "MiG-29" nokomplektēšanai

Polija nodevusi Ukrainai gandrīz visas detaļas un bruņojumu lidmašīnu "MiG-29" nokomplektēšanai, vēsta Polijas portāls "Onet".

"Polijas dāvinājums" sniegs Ukrainai iespēju atjaunot iznīcinātāju kaujas gatavību, ziņo portāls.

Jau kopš 24.februāra, kad Krievija sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā, Kijiva ir lūgusi Rietumvalstis sniegt militāro lidmašīnu atbalstu. Sākotnēji tika runāts par Polijas, Slovākijas un Bulgārijas armijas iznīcinātāju "MiG-29" nodošanu Ukrainai, tomēr vienošanās par to netika panākta.

ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstījis likumu par palīdzības paketi Ukrainai 40 miljardu dolāru (38 miljardu eiro) apjomā, kas nodrošinās pastāvīgu ieroču piegāžu plūsmu un ekonomisko atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krieviju.

Krievijas spēki mēģina ieiet Luhanskas teritorijā

Doneckas virzienā Krievijas karaspēks cenšas pārraut Ukrainas aizsardzību un ieiet Luhansas apgabala administratīvajās robežās, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Doneckas virzienā okupanti mēģina pārraut mūsu karaspēka aizsardzību un ieiet Luhanskas apgabala administratīvajās robežās. Ienaidnieks veica aviācijas triecienus pa civilo infrastruktūru Vrubivkas un Bahmutas apdzīvoto vietu rajonos," lasāms ģenerālštāba paziņojumā vietnē "Facebook".

Limanskes virzienā aktīva karadarbība nav notikusi. Apšaudīti infrastruktūras objekti Limanas, Ozernes, Dibravas un Serebrjankas.

Severodoneckas virzienā ar mīnmetējiem un ložmetējiem Krievijas spēki apšaudījuši ukraiņu pozīcijas visas kontaktīnijas garumā, lielākos spēkus koncentrējot Severodoneckas un Lisičanskas virzienā. Krievija uzbruka Oskolonivkas, Purdivkas, Ščedriščeves un Smoljaņioves apdzīvoto vietu apkaimē. Uzbrukumu ukraiņi ir atsituši, Krievijas spēki cietuši zaudējumus un atkāpušies uz iepriekšējām pozīcijām.

Bahmutas virzienā ar artilērijas atbalstu Krievijas spēki mēģināja uzlabot savu taktisko situāciju Tripiljas, Lipoves un Vasilivkas rajonos, kur kaujas darbības turpinās.

Avdijivkas virzienā iebrucēji cietuši zaudējumus Krasnohorivkas apkaimē, vēsta Ukrainas armija.

Novipavlivskes un Zaporižjas virzienos pretinieks mēģinājis nostiprināties ieņemtajās robežās, apšaudījis Ukrainas Aizsardzības spēku vienības un civilo infrastruktūru.

Krievija uz Belgorodas apgabalu izvedusi operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander-M", kā arī Krievija paplašina materiāli tehniskā nodrošinājuma un remonta bāzes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu