Aktuālais frontē ⟩ Ukrainā kopš kara sākuma nogalināti 3930 civiliedzīvotāji; bēgļu gaitās devušies 6,5 miljoni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Netālu no Harkivas, ciematā Mala Rogan, tiek ekshumēts okupantu nogalinātais iedzīvotājs,
Netālu no Harkivas, ciematā Mala Rogan, tiek ekshumēts okupantu nogalinātais iedzīvotājs, Foto: AFP / Scanpix

Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma - 24. februāra - nogalināti 3930 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 4532 cilvēki ievainoti, pirmdien, 23. maijā, paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR).

OHCHR no kara sākuma 24.februārī apstiprinājis 1482 vīriešu, 973 sieviešu, 90 meiteņu un 98 zēnu nāvi karadarbības rezultātā. Nogalināti ir arī 69 bērni un 1218 pieaugušie, kuru dzimums pagaidām nav zināams.

Ievainoto vidū ir 880 vīrieši, 588 sievietes, 106 meitenes un 124 zēni, kā arī 164 bērni un 2670 pieaugušie, kuru dzimums pagaidām nav zināms.

Lielākā daļa no kara upuriem nogalināti vai ievainoti ar šāviņiem un ieročiem, kuru iedarbība skar plašu teritoriju, piemēram, ar raķetēm, reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem vai aviācijas bumbām.

ANO aģentūra uzsvēra, ka patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina. Piemēram, tas attiecas uz Mariupoli, Izjumu un Popasnu un vairākām citām vietām, no kurienes saņemtas ziņas par daudziem upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū.

Ukrainu kara dēļ atstājuši vairāk nekā 6,5 miljoni bēgļu

Krievijas sāktā kara dēļ no Ukrainas uz ārvalstīm ir devušies vairāk nekā 6,5 miljoni bēgļu, pirmdien paziņoja ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR.

Līdz 22.maijam no Ukrainas aizbēguši pavisam 6 552 971 cilvēks.

Vislielākais skaits cilvēku - vairāk nekā 3,5 miljoni - aizbraukuši uz Poliju.

Kā lēš UNHCR, vairāk nekā 961 000 cilvēku šķērsojuši robežu ar Rumāniju, bet vairāk nekā 919 000 devušies uz Krieviju. Ungārijā, pēc UNHCR datiem, ieradušies ap 644 000 ukraiņu, Moldovā - vairāk nekā 471 0000, Slovākijā - ap 442 000 un Baltkrievijā vairāk nekā 27 000 bēgļu no Ukrainas.

Tajā pašā laikā 2 048 500 ukraiņu kopš 28.februāra atgriezušies dzimtenē.

Pirms 24.februāra, kad Krievijas karaspēks pēc prezidenta Vladimira Putina pavēles sāka iebrukumu kaimiņvalstī, Ukrainas valdības kontrolētajās teritorijās dzīvoja 37 miljoni cilvēku.

Krievijas okupētajā Hersonā norēķiniem izmantos rubļus un grivnas

Krievijas okupētajā Hersonas apgabalā no šodienas tiek ieviesta divvalūtu zona, kur vienlaicīgi apritē būs rublis un grivna, paziņojis okupantu militāri civilās administrācijas vadītājs Volodimirs Saldo.

Viņš norādīja, ka pēc atbilstoša dekrēta izdošanas visiem tirgotājiem Hersonas apgabalā ir tiesības izvietot cenu zīmes grivnās un rubļos, savukārt vēlāk šāda prasība būšot obligāta.

Valūtas kurss noteikts divi rubļi par vienu grivnu, vietnē "Telegram" paziņojis okupantu administrācijas vadītājs. Tas ir pielīdzināms Krievijas centrālās bankas noteiktajam abu valūtu kursam.

Saldo arī informējis, ka drīzumā Hersonā tiks atvērta pirmā kādas Krievijas bankas filiāle, kurā sāks pieņemt pieteikumus konta atvēršanai.

Desmit gadus, no 2002. līdz 2012. gadam Saldo bija Hersonas mērs. Pēc tam viņš bija Ukrainas parlamenta deputāts no Reģionu partijas un kopš Krievijas kara sākuma atbalstīja Hersonas apgabala okupācija.

Iepriekš anektētās Krimas vadītājs Sergejs Aksenovs paziņojis, ka gan Hersonas, gan Zaporižjas apgabals "kopā ar Krimu būs vienas valsts robežās". Krievijas vicepremjers Marats Husnuļļins paudis pārliecību, ka Hersona "ieņems pienācīgu vietu Krievijas ģimenē".

Krievijas okupācijas spēku ofensīva koncentrējas uz Severodonecku

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs paziņojis, ka Krievijas okupācijas armija koncentrē spēkus uz Severodonecku un cenšas ieņemt visu Luhanskas apgabalu.

Ukrainas bruņotie spēki norāda, ka Krievija pastiprinājusi gaisa uzbrukumus. Tās mērķis ir iznīcināt kritisko infrastruktūru vietās, kur notiek kaujas.

Ukraina ziņo, ka pēdējās diennakts laikā atvairījusi 11 Krievijas karaspēka uzbrukumus.

Aktuālā situācija frontē

  • Severodoneckas virzienā ar mīnmetējiem un ložmetējiem Krievijas spēki apšaudījuši ukraiņu pozīcijas visas kontaktīnijas garumā, lielākos spēkus koncentrējot Severodoneckas un Lisičanskas virzienos. Krievija uzbruka Oskolonivkas, Purdivkas, Ščedriščeves un Smoljaņioves apdzīvoto vietu apkaimē. Uzbrukumu ukraiņi ir atsituši, Krievijas spēki cietuši zaudējumus un atkāpušies uz iepriekšējām pozīcijām.
  • Bahmutas virzienā ar artilērijas atbalstu Krievijas spēki mēģināja uzlabot savu taktisko situāciju Tripiljas, Lipoves un Vasilivkas rajonā, kur kaujas darbības turpinās. Avdijivkas virzienā iebrucēji cietuši zaudējumus Krasnohorivkas apkaimē, vēsta Ukrainas armija. Novipavlivskes un Zaporižjas virzienos pretinieks mēģinājis nostiprināties ieņemtajās robežās, apšaudījis Ukrainas Aizsardzības spēku vienības un civilo infrastruktūru.
  • Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas publicētajā ziņojumā norādīts, ka trīs mēnešos, kas pagājuši kopš Krievijas iebrukuma sākuma, Krievija varētu būt cietusi apmēram tādus pašus dzīvā spēka zaudējumus kā Padomju Savienība deviņus gadus ilgajā karā Afganistānā (PSRS tajā zaudēja 15 000 karavīru). Lielbritānija prognozē, ka Krievijas zaudējumi turpinās pieaugt un tos kļūs aizvien grūtāk noslēpt no sabiedrības, kā rezultātā varētu pieaugt "sabiedrības neapmierinātība ar karu un gatavība to paust skaļi".
  • Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 29 200 karavīru, liecina Ukrainas armijas ģenerālštāba aplēses. Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1293 tankus, 3166 bruņutransportierus, 604 lielgabalus, 201 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 93 zenītartilērijas iekārtas, 204 lidmašīnas, 170 helikopterus, 476 bezpilota lidaparātus, 110 spārnotās raķetes, 2206 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 43 specializētās tehnikas vienības. Krievija karu joprojām dēvē par "speciālo operāciju" un nepublisko regulāras atskaites par zaudējumiem.
  • Krievijas kreiseris "Admirālis Makarovs" no Sevastopoles ostas devies palīgā nostiprināt septiņu lielu Krievijas desantkuģu un vēl divu karakuģu grupu Melnajā jūrā. "Admirālis Makarovs" ir viens no jaunākajiem Krievijas Melnās jūras flotes kuģiem.
  • Krievija uz Belgorodas apgabalu izvedusi operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander-M", kā arī Krievija paplašina materiāli tehniskā nodrošinājuma un remonta bāzes.

Foto: Severodonecka 

Foto: Bumbu patversmes Severodoņeckā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu