Politologs: No Eklona tiek gaidītas spējas panākt to, lai neatkārtotos 10.maija notikumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Politologs Filips Rajevskis
Politologs Filips Rajevskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšlietu ministra amata kandidātam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietniekam Kristapam Eklonam jaunajā amatā būs jādemonstrē savas operacionālās spējas, tomēr nekāda jaunrade no viņa netiek gaidīta, pauda politologs, sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Redzot, kādi izaicinājumi ir Iekšlietu ministrijai, Rajevskis bija prognozējis, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par" (AP) izvēlēsies kādu no diviem variantiem ministra postenim - smagsvara politiķi vai arī ģenerāli.

Acīmredzot AP smagsvara politiķu šim amatam nav, lai arī, piemēram, varbūt varēja startēt Saeimas deputāts, 2020.gada nogalē no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata demisionējušais Juris Pūce. Šim politiķim gan ir "vecās problēmas", līdz ar to viņš īsti patlaban nevarēja būt ministrs, tāpēc AP izvēlējās par labu profesionālam ģenerālim, kuram ir respekts iekšlietu sistēmā.

Nenoliedzot parlamenta vēlēšanu tuvumu, Rajevskis norādīja, ka Eklonam jaunajā amatā būs jāparāda savas operacionālās spējas, ņemot vērā, ka notikumi ap padomju pieminekli Pārdaugavā vēl nav beigušies, tostarp gaidāma tā nojaukšana.

"Viņam jāspēj pārvaldīt sistēma, lai tā spētu strādāt kā pulkstenis, un tas ir tas, kas no viņa tiek gaidīts.

No viņa netiek gaidīta nekāda jaunrade, jaunas iniciatīvas, bet spējas panākt to, lai neatkārtotos, piemēram, 10.maija notikumi," uzsvēra Rajevskis.

Tāpat Eklonam varot nākties koncentrēties uz Ukrainas kara bēgļu tēmu, varot aktualizēties arī nelegālo imigrantu tēma. Jāatceras arī tas, ka pašvaldībās nav līdz galam izstrādāti civilās aizsardzības plāni, atgādināja politologs.

"Nevaram gaidīt reformas no nepolitiska ministra, un īsti neticas, ka viņš pēkšņi varēt kļūt par politisku cilvēku. Līdz ar to no viņa nevar gaidīt reformas. No viņa var gaidīt kvalitatīvi izdarītu ikdienišķu vadības darbu," uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka AP nolēmusi vakantajam iekšlietu ministra amatam virzīt VUGD priekšnieka vietnieku, ģenerāli Eklonu.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība (NA) premjeram Krišjānim Kariņam (V) pieprasīja līdzšinējās iekšlietu ministres Marijas Golubevas (NA) demisiju saistībā ar policijas darbu Uzvaras parkā 10.maijā. NA draudēja, ka gadījumā, ja Golubeva paliks amatā, NA ministri pametīs valdību.

Golubeva paziņoja, ka ir zaudējusi premjera uzticību un pagājušajā nedēļā nolēma atkāpties no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu