Azerbaidžānas unikālais "mugam" Rīgas Domā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“Karabaha” Mugam grupa
“Karabaha” Mugam grupa Foto: publicitātes

Piektdien, 27. maijā, pl. 19:00 Rīgas Domā koncertā "Mūzika no Azerbaidžānas" klausītājiem būs reti unikāla iespēja pirmo reizi dzirdēt Azerbaidžānas "mugam" dziedāšanas tradīciju klātienē.

Rīgas Doms sadarbībā ar Azerbaidžānas vēstniecību Latvijā aicina atzīmēt Azerbaidžānas Republikas neatkarības dienu (28. maijā) un izbaudīt UNESCO kultūras nemateriālā mantojumā iekļauto unikālo Azerbaidžānas "mugam" dziedāšanu izcilā akustikā. Tāpat arī reta iespēja redzēt un dzirdēt tradicionālos Azerbaidžāņu instrumentus - tar, kamancha un naghara.

Uzstāsies "Karabaha" "mugam" grupa: Azerbaidžānas goda mākslinieks (People`s Artist of Azerbaijan) Mansum Ibrahimov, "mugam" konkursa laureāte Gulzar Farajova, goda mākslinieks Elchin Hashimov, goda mākslinieks Elnur Ahmadov un goda mākslinieks Kamran Karimov. Ar Azerbaidžāņu komponistu ērģeļmūziku iepazīstinās ērģelniece Natavan Guliyeva, kas uzstāsies gan solo, gan netipiskā kombinācijā – ērģeles salikumā ar Mugam grupu.

"Mugam" dziedāšanas tradīcija nāk no viduslaikiem un paaudžu paaudzēs tiek nodota meistara un mācekļa ceļā. Tā pamatā tiek balstīta improvizācijā, ir bagāta ar ornamentiem, bieži vien apdzied mīlestības tēmu, dzimtenes dabu. Tā prasa lielu meistarību gan no dziedātāja, gan no instrumentālistiem.

Savukārt Rīgas Doma ērģeļu skaņās izskanēs vēl Latvijā neskanējusi Azerbaidžānas komponistu Gara Garajeva (Gara Garayev) un Nazima Aliverdibekova (Nazim Aliverdibekov) mūzika ērģelēm solo.

Biļetes www.bilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu