LTV: Kolkas rags zaudējis gandrīz hektāru zemes

CopyLinkedIn Draugiem X
Kolkas rags
Kolkas rags Foto: Shutterstock

Kolkas rags, kas ir viena no erozijas skartākajām vietām Latvijā, zaudējis gandrīz hektāru zemes, bet visvairāk zemes zaudēts tieši Mazjūras jeb Rīgas jūras līča pusē, tā pirmdien, 23. maijā, atsaucoties uz Latvijas Televīziju (LTV), ziņo portāls LSM.

Kā ziņo LTV, pēdējo reizi Kolkas rags mērīts 2008. gadā, un toreiz secināts, ka no 14 hektāriem zaudēti trīs, kas tobrīd bija iespaidīgs zaudējums. Šo gadu laikā SIA "Kolkasrags" teritoriju nebija mērījis. Kā iemesls nemērīšanai minēts Kolkas raga mainīgums.

"Vienu brīdi bija tā, ka kādus piecus gadus tas nāca, protams, tuvāk, bet tā ļoti vienmērīgi un minimāli. Un šis bija atkal tas gads, kad bija tā iespaidīgi," LTV sacīja SIA "Kolkasrags" direktors Jānis Dambītis.

Raidījums informē, ka Kolkas rags tiek mērīts ar stacionāru GPS uztvērēju,  kas objektu mēra reālā laikā. Process ilgst vien dažas stundas, un mērījums tiek veikts, ejot gar viļņu nograuztā krasta malu.

Šogad mērījumu rezultāts liecina, ka zaudēti 0,63 hektāri. Taču gan mērnieks, gan Kolkas raga apsaimniekotājs LTV atzina, ka varbūt jūra atgūst to, ko vēsturiski zaudējusi.

"Jā, ja mēs skatāmies 10 000 gadus atpakaļ, jūra bija tur, kur Slīteres zilie kalni. Tas viss uzģenerējas, un tagad tā jūra nāk tuvāk," LTV teica Dambītis.

Kā informēja LTV, šobrīd SIA "Kolkasrags" Zemesgrāmatā reģistrēti 11 hektāri. Pēc jaunā mērījuma, visticamāk, izmaiņas netiks veiktas, jo nekustamā īpašuma nodokli tas mainītu minimāli.

Plašāk par Kolkas raga mērīšanu skaties LTV sarūpētajā sižetā:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu