VM vēlas pagarināt Latvijas iedzīvotāju mūža ilgumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātās Sabiedrības veselības politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam, kuru mērķis definēts uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvoto mūžu, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības jomā.

Plānots, ka līdz 2027.gadam veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaits sievietēm Latvijā palielināsies par trim gadiem un vīriešiem - par četriem, attiecīgi sasniedzot 57 un 55 gadus.

Tāpat plānots par 15% samazināt potenciāli zaudēto mūža gadu rādītāju, sasniedzot 5700 uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī jaundzimušo vidējo paredzamo mūža ilgumu vīriešiem palielināt par 1,8 gadiem un sievietēm par 1,2 gadiem.

Lai sasniegtu sabiedrības veselības politikas mērķi, VM plāno nodrošināt iedzīvotājiem iespēju saglabāt un uzlabot savu veselību, samazinot neinfekcijas slimību riska faktoru un traumatisma negatīvo ietekmi, vienlaikus īstenojot veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus veselīgas, drošas dzīves un darba vides attīstīšanai.

Plāns paredz mazināt infekcijas slimību izplatīšanās riskus un to ietekmi uz sabiedrības veselību, veicināt uz cilvēku centrētas un integrētas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kā arī nodrošināt veselības aprūpes ilgtspēju un noturībspēju, stiprinot pārvaldību un veicinot efektīvu veselības aprūpes resursu izlietošanu.

Tāpat pamatnostādnēs paredzēts panākt, ka pieaug nodarbināto ārstniecības personu īpatsvars valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, notiek līdzsvarota ārstniecības personu paaudžu nomaiņa, kā arī ārstniecības personām ir iespēja īstenot savu profesionālo izaugsmi.

Vienlaikus pamatnostādnes iezīmē arī galvenās prioritātes nākamajiem septiņiem gadiem, gan lai aizsargātu indivīda veselību, gan arī palīdzētu indivīdam ilgāk dzīvot ar labu veselību. Izvirzītas tādas prioritārās veselības jomas kā sirds un asinsvadu slimības, onkoloģija, psihiskā veselība, mātes un bērna veselības aprūpe, retās slimības, paliatīvā aprūpe, medicīniskā rehabilitācija.

2027.gadā VM papildus valsts budžeta pamatfunkcijām nepieciešamais finansējums pamatnostādņu īstenošanai indikatīvi aprēķināts 950 451 808 eiro apmērā salīdzinājumā ar likumā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" paredzēto un 2027.gadā veidos 6% no iekšzemes kopprodukta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu