Daugavpils reģionālajā slimnīcā rentgena diagnostikai izmanto mākslīgo intelektu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Daugavpils reģionālajā slimnīcā teju 400 pacientiem rentgena diagnostika veikta ar mākslīgā intelekta palīdzību, informē "Datamed" klientu attiecību daļas vadītājs Kaspars Grosu.

Pēc viņa paustā, slimnīca ir pirmā Latvijā, kas sākusi izmantot rentgena attēlu nolasīšanas palīgu. Ieviestais risinājums darbojas kā sekundāra pārbaude līdzās radiologu darbam, un speciālisti atzīstot, ka tas ievērojami palīdz samazināt kļūdu risku diagnostikā un ekonomē ārstu un pacientu laiku.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā mēnesī vidēji 71 pacientam nepieciešams sniegt rentgena pakalpojumus, taču ar programmatūras palīdzību mediķiem mēnesī izdevies ietaupīt aptuveni 3,5 stundas laika, ko iespējams veltīt citu pacientu aprūpei, jo viena rentgena apstrādes laiks samazinājies vidēji par trim minūtēm, apgalvo Grosu. Tādējādi pusgada laikā 400 pacientu aprūpē ietaupītais laiks bijis 21 stunda jeb divas ar pusi darba dienas.

Slimnīcas Radioloģijas nodaļas vadītāja Nataļja Gončārova norāda, ka patlaban slimnīcā aptuveni 90% gadījumu no radioloģijas nodrošināto pakalpojumu īpatsvara paralēli tiek izmantota arī "BoneView" programmatūra, piemēram, traumpunktā un traumatoloģijas nodaļas rentgenogrāfijā pacientu traumu gadījumos. Viņa atzina, ka, protams, ārsta acis un cilvēka intelekts nav aizstājams, taču mākslīgā intelekta asistēšana speciālistiem ir neaizvietojama nākotnes medicīnas sastāvdaļa, samazinot speciālistu veltīto laiku attēlu aprakstiem un kļūdu daudzumu.

Grosu informē, ka sistēma ir apstiprināta klīniskai lietošanai gan pieaugušo, gan bērnu izmeklējumiem, un palīdz samazināt diagnostikā garām palaistu lūzumu skaitu par 30%. Pēc viņa paustā, kopš 2015.gada Eiropas komisija ir apstiprinājusi vien 240 mākslīgā intelekta ierīces izmantošanai klīniskajā vidē, tādējādi mākslīgā intelekta risinājuma ieviešana radioloģijā sniedz iespēju piedāvāt pirmo sertificēto šāda veida programmatūru Baltijā.

Patlaban "BoneView" mākslīgā intelekta sistēmas testa periodu sākušas arī Jēkabpils reģionālā slimnīca un Ziemeļkurzemes slimnīca. Interesi par sistēmas ieviešanu praksē izrādot Vidzemes slimnīca un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

"BoneView" ir medicīniska programmatūra, kas paredzēta asistēšanai radiologiem un neatliekamās palīdzības ārstiem, interpretējot traumu rentgena attēlus, izmantojot mākslīgā intelekta tehnoloģiju. Risinājums tiek integrēts esošajos diagnostikas procesos un darbojas kā sekundārā pārbaude, lai izvairītos no kļūdām diagnostikā un rādījumu prioritizēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu