Tiešraide ⟩ Diskusija "Vai ES pilsoņu priekšlikumi nepaliks Briseles atvilktnēs?"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Diskusijas "Vai ES pilsoņu priekšlikumi nepaliks Briseles atvilktnēs?" ilustratīvais foto.
Diskusijas "Vai ES pilsoņu priekšlikumi nepaliks Briseles atvilktnēs?" ilustratīvais foto. Foto: Ilustratīvs foto

Trešdien, 25.maijā, pulksten 14 notiks diskusija "Vai ES pilsoņu priekšlikumi nepaliks Briseles atvilktnēs?", kurā politikas veidotāji vērtēs Eiropas Nākotnes konferences gaitā iesniegto Eiropas Savienības (ES) pilsoņu priekšlikumu realizācijas iespējas. Tiešraidi varēs skatīties arī portālā TVNET.

Šī būs noslēdzošā informācijas aģentūras LETA organizētā diskusiju cikla saruna par Eiropas Nākotnes konferences priekšlikumiem un to īstenošanu. Iepriekš eksperti vērtēja gan to, cik atvērta priekšlikumiem ir Brisele, gan arī to, kā uzlabot Eiropas iedzīvotāju dzīves kvalitāti sarežģītajos drošības un ģeopolitiskajos apstākļos.

Šoreiz saruna tiks veltīta konferences rezultātu vērtēšanai, kā arī tam, cik reālas ir iespējas apstākļos, kad priekšplānā izvirzās arvien jaunas prioritātes, pieturēties pie ES pilsoņu iesniegto un atbalstīto priekšlikumu realizācijas.

Noslēdzošajā diskusiju cikla sarunā, atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad par nepieciešamajiem uzlabojumiem izteicās pamatā jomu eksperti, piedalīsies politikas veidotāji, no kuriem tiek sagaidīta konferences gaitā saņemto priekšlikumu iedzīvināšana. Par ieteikumu realizēšanu diskusijā runās Eiropas Nākotnes konferences delegāti no Latvijas:

  • Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA);
  • Saeimas Eiropas lietu komisijas loceklis Igors Pimenovs (S);
  • Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV);
  • Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs (S);
  • Diskusijā piedalīsies biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš.

Diskusiju būs iespējams vērot LETA mājaslapā un ES tēmām veltītajā sadaļā "Es & ES", kā arī portālā "Tvnet" un "tv3.lv".

Kā ziņots, 9.maijā - Eiropas dienā - svinīgi noslēdzās Konference par Eiropas nākotni. ES iedzīvotāju paneļdiskusijās, nacionālajos paneļos un daudzvalodu digitālajā platformā izteiktie ierosinājumi dzīves ES uzlabošanai apkopoti deviņās tēmās. Kopumā izstrādāti 49 ierosinājumi, kuru īstenošanai ieteikti 325 pasākumi.

ES vadības pārstāvji ir pauduši apņēmību īstenot lielu daļu no konferences laikā izstrādātajiem priekšlikumiem un vairot pilsoņu iesaisti lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesā. Pēc noslēguma ziņojuma saņemšanas trīs ES pārvaldības iestādes atbilstoši savai kompetencei izvērtēs, kā efektīvi īstenot ziņojumā izteiktos ierosinājumus. Eiropas Parlamenta deputāti jau maija sākumā Strasbūrā pieņēma rezolūciju, kurā pauda atbalstu konferences secinājumiem un aicināja sākt darbu, lai grozītu ES pamatlīgumus.

Konference par Eiropas nākotni ir ES institūciju - ES Padomes, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas - iniciatīva, lai uzklausītu iedzīvotājus un veidotu Eiropas nākotni labāku. Konference tika atklāta pērn 9.maijā, Eiropas dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu