Kariņš: Nākamā iekšlietu ministra uzdevums būs piedāvāt vidēja un ilgtermiņa risinājumus Ukrainas bēgļu jautājumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Jaunās Vienotības" Ministru prezidenta kandidāts jaunajai valdībai Krišjānis Kariņš.
"Jaunās Vienotības" Ministru prezidenta kandidāts jaunajai valdībai Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Nākamā iekšlietu ministra uzdevums būs piedāvāt risinājumus, kā vidējā termiņā un ilgtermiņā risināt Ukrainas bēgļu jautājumu, ceturtdien Saeimas debatēs par "Attīstībai/Par!" izvirzītā iekšlietu ministra amata kandidāta Kristapa Eklona apstiprināšanu amatā norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs aģentūru LETA informēja, ka Kariņš tikšanās laikā uzklausīja pašvaldību pārstāvju informāciju par situāciju ar bēgļu izmitināšanu un ēdināšanu, nepieciešamajiem uzlabojumiem koordinācijā starp valsts atbildīgajām institūcijām un pašvaldībām, kā arī iespējām uzņemt pašvaldībās papildu bēgļus.

Kariņš tikās ar LPS priekšsēdi Gintu Kaminski, LPS priekšsēža vietnieku no valstspilsētām Andri Rāviņu (ZZS) un LPS priekšsēža vietnieku no novadiem Ventu Armandu Kraukli (Vidzemes partija). Tāpat šonedēļ Kariņš aktuālo situāciju bēgļu uzņemšanā pārrunāja ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Tāpat Kariņš šodien tikās ar jauno iekšlietu ministru Kristapu Eklonu, lai pārrunātu aktuālos uzdevumus un nevalstisko organizāciju un pašvaldību pārstāvju ierosinājumus.

Eklons intervijā Latvijas Televīzijai atzina, ka līdzšinējais bēgļu uzņemšanas plāns paredzēja, ka karš Ukrainā beigsies ātrāk un arī patvēruma meklētāju būs mazāk. Esošā situācija rāda, ka karš varētu ieilgt un arī bēgļu plūsma varētu turpināties, līdz ar ko ir jāizstrādā jauns bēgļu uzņemšanas plāns, lai valsts varētu atbalstīt katru patvēruma meklētāju no Ukrainas. Sākotnēji Latvija centusies sniegt pēc iespējas lielāku atbalstu, kuru tagad valsts īsti vairs nevar atļauties, tāpēc nāksies to samazināt.

"Mums tuvojas ziema un augstie apkures rēķini, līdz ar ko arī nacionālajā līmenī būs nepieciešama palīdzība," uzsvēra Eklons, papildinot, ka turpmāk būtu svarīgi izmantot selektīvu jeb diferencētu pieeju palīdzības sniegšanā, jo katra bēgļa starta pozīcijas ir atšķirīgas. Ministrs pauda nostāju, ka neviens bēglis nedrīkst palikt bez iztikas un dzīvesvietas.

Eklons cer, ka bēgļu jautājums valdības līmenī tiks risināts kolektīvi, sadarbojoties dažādām ministrijām.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma valdības virzītos grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem par 30 dienām pagarināta iespēja Ukrainas iedzīvotājiem saņemt valsts atbalstu ēdināšanai un izmitināšanai.

Likums šodien tika izsludināts arī oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tas stāsies spēkā piektdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu