ĀM valsts sekretārs: Ar TJI samita rīkošanu Latvija tiecas savienot reģiona attīstības redzējumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvija, rīkojot Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samitu un biznesa forumu, tiecas savienot reģiona attīstības redzējumu un praktisku rīcību, norāda Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs.

Kā informēja ĀM, trešdien valsts sekretārs piedalījās tiešsaistes konferencē par TJI reģiona sadarbības iespēju attīstīšanu ar Japānu.

Konference tika rīkota, lai iepazīstinātu Japānas pārstāvjus ar TJI mērķiem, TJI Investīciju fonda darbības principiem, kā arī reģiona potenciālu un iespējām Japānas biznesa un investīciju sektoram.

Pasākumā piedalījās arī Japānas Ārlietu ministrijas valsts ministre Takako Suziki, Polijas ārlietu ministrijas valsts sekretārs un TJI nacionālais koordinators Pāvels Jabloņskis. Paneļdiskusijā piedalījās TJI Investīciju fonda valdes pārstāvji, kā arī Japānas Starptautiskās sadarbības bankas (JBIC) ģenerāldirektora vietnieks Hisaši Kanamori.

Uzrunā Latvijas ĀM valsts sekretārs izteica gandarījumu par Latvijas un Japānas ciešo divpusējo attiecību dialogu un pauda novērtējumu Japānas investīcijām tādos stratēģiski nozīmīgos sektoros kā enerģētika un loģistika, vienlaikus akcentējot esošo potenciālu sadarbībai ekonomikā.

20.jūnijā un 21.jūnijā Rīgā norisināsies TJI Samits un biznesa forums. Pelšs norādīja, ka Latvija, rīkojot samitu un biznesa forumu, tiecas savienot reģiona attīstības redzējumu un praktisku rīcību, lai veicinātu reģiona ilgtspējīgu izaugsmi un noturību šā brīža sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā.

Valsts sekretārs pauda cerību, ka šī konference veicinās Japānas interesi par ciešākas sadarbības iespējām ar TJI reģionu. Viņš arī uzsvēra, ka Japānas pārstāvju dalība TJI samitā un biznesa forumā Rīgā 20.jūnijā un 21.jūnijā ir ļoti gaidīta.

"Šobrīd vairāk nekā jebkad TJI reģiona valstis vēlas stiprināt sadarbību ar līdzīgi domājošiem parteriem, kā arī noturību reģiona enerģētikas, transporta kā arī digitalizācijas sektoros, izceļot mūsu reģionu kā vietu gudrām un ilgtspējīgām investīcijām," pauda Pelšs.

Japānas ārlietu ministrijas Valsts ministre Suzuki uzrunā akcentēja savienojamības attīstības nozīmi kopumā. Valsts ministre iedrošināja Japānas uzņēmējus apmeklēt TJI Biznesa forumu Rīgā, vienlaikus uzsverot Japānas un Eiropas valstu sadarbības stiprināšanas nepieciešamību un nozīmīgo pievienoto vērtību ilgtspējīgai attīstībai.

Viens no svarīgākajiem Kanamori vēstījumiem Japānas biznesa kompānijām bija, ka TJI reģions sniedz daudzsološas iespējas biznesa un investīciju sektoram, ņemot vērā tā ekonomisko potenciālu, izaugsmes radītājus un ģeopolitisko nozīmi.

Japānas pārstāvis teica, ka patlaban investīcijas reģiona enerģētikas sektorā un infrastruktūras savienojamībā ir gaidītas, turklāt Japānas uzņēmumiem ir plaša un padziļināta biznesa attīstības pieredze, sniedzot abpusēju labumu sadarbības pilnveidošanai ar TJI reģiona valstīm.

"TJI valstis piedāvā plašas iespējas biznesa un investīciju kompānijām no Japānas. JBIC apsvērs atbalsta sniegšanu, lai stiprinātu Japānas un 3JI reģiona sadarbību," sacīja Kanamori.

Konference tika rīkota, sadarbojoties Japānas Institūtam ārvalstu investīcijām, kā arī Latvijas un Polijas vēstniecībām Japānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu