Jēkabpils novada dome demontēs padomju memoriālu Rīgas ielā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
2.pasaules kara memoriāls Jēkabpilī.
2.pasaules kara memoriāls Jēkabpilī. Foto: Ekrānuzņēmums no Google maps

Jēkabpils novada dome ceturtdien, 26. maijā, nolēma demontēt 2.pasaules kara memoriālu Rīgas ielā, informēja Jēkabpils novada pašvaldībā.

Jau 2021.gada sākumā pēc privātas iniciatīvas no šī memoriāla tika aizvākts padomju lielgabals, kas kā piemineklis bija izvietots uz memoriāla. Domājams, lielgabals tika noslīcināts Daugavā.

Domes lēmums paredz, ka tagad tiks demontēts arī postaments - piemiņas zīme, betona kolonnas ar granīta plāksnēm un pārējie elementi. Demontētos objektus paredzēts pārvietot uz SIA "Jēkabpils pakalpojumi" pagaidu novietni.

Pašvaldības izpilddirektoram uzdots nodrošināt 2.pasaules karā kritušo karavīru pārapbedīšanas procesu un pēc pārrapbedīšanas procesa nodrošināt piemiņas zīmes pārvietošanu uz Brāļu kapu teritoriju Jēkabpilī.

Lai veiktu šos darbus, pašvaldības izpilddirektoram uzdots saņemt nepieciešamos saskaņojumus pārapbedīšanas darbu veikšanai no biedrības "Brāļu kapu komiteja".

Pašvaldībā atzīmē, ka minētā teritorija ir pieguļoša Rīgas ielai, kas ir maģistrālā iela ar inženierkomunikāciju tīkliem un aizsargjoslām, kā arī blakus atrodas izklaides vietas - Krustpils saliņa un Krustpils kultūras centrs. Jēkabpils novada pašvaldība nākotnē plāno realizēt parka rekonstrukcijas un labiekārtošanas projektu, izveidojot rekreācijas zonas un publisko pasākumu laukumu. Līdz ar to apbedījuma vietas turpmākā atrašanās šajā vietā nebūs savietojama ar tās turpmākās izmantošanas ieceri.

Pašvaldībā atgādina, ka Jēkabpils novada dome jau 2021.gada 28.oktobrī pieņēma lēmumu "Par Otrā pasaules karā kritušo karavīru pārapbedīšanu un piemiņas zīmes pārvietošanu", ar kuru dome noteica pašvaldības izpilddirektoram uzsākt 2.pasaules karā kritušo karavīru pārapbedīšanas procesu un risināt jautājumu par piemiņas zīmes pārvietošanu no Rīgas ielas.

Jau ziņots, ka 13.maijā stājās spēkā grozījums likumā "Par 1994.gada 30.aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem", saskaņā ar kuru tiek apturēts vienošanās punkts par memoriālo būvju aizsardzību.

2.pasaules kara memoriāls Jēkabpilī:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu