Aktuālais frontē ⟩ Ukrainas aviācija notriekusi Krievijas reaktīvo iznīcinātāju Su-35

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēlā redzamas Krievijas kaujas lidmašīnas Su-35 paliekas Harkivas apgabalā.
Attēlā redzamas Krievijas kaujas lidmašīnas Su-35 paliekas Harkivas apgabalā. Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas reaktīvais iznīcinātājs piektdien debesīs virs Hersonas apgabala notriecis Krievijas iznīcinātāju Su-35, ziņo Ukrainas Gaisa spēku štābs.

"Šodien 27.maijā ap plkst.14 Ukrainas bruņoto spēku iznīcinātājs MiG-29 Hersonas apgabala debesīs notrieca Krievijas iznīcinātāju Su-35, kas medīja Ukrainas triecienaviācijas lidmašīnas," teikts paziņojumā.

Krievijas puse pagaidām lidmašīnas zaudējumu nav komentējusi.

Su-35 ir viens no Krievijas Gaisa spēku pamata iznīcinātājiem un tas maksā aptuveni 85 miljonus dolāru.

Krievijas raķete trāpa Ukrainas karavīru kazarmās; desmit nogalinātie

Dnipropetrovskas apgabalā no Krievijas raidīta spārnotā raķete piektdien trāpījusi Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru kazarmās, nogalinot 10 cilvēkus, paziņoja Dnipropetrovskas apgabala teritoriālās aizsardzības vadītājs Hennadijs Korbans.

Viņš sacīja telekanālam "Dnipro TV", ka 30-35 cilvēki ievainoti.

Kazarmas atrodas Dnipro rajonā.

Pēc Korbana teiktā, no Krievijas Rostovas apgabala izšautas trīs spārnotās raķetes "Iskander", no kurām viena trāpījusi kazarmās, bet divas nav trāpījušas mērķī.

Krievijas karaspēks ieņēmis lielāko daļu Limanas

Doneckas apgabala Limanas pilsētu pamatā kontrolē Krievijas karaspēks, bet Ukrainas karavīri Limanas virzienā ieņēmuši jaunas nocietinātas pozīcijas, pavēstīja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Īpaši sīvas kaujas Limanas virzienā. Lielāko daļu Limanas nekontrolē Ukrainas karavīri. Tāpat kā Svitlodarskas virzienā, notikusi Ukrainas Bruņoto spēku pārgrupēšanās, lai ieņemtu nocietinātas pozīcijas. Ienaidnieks šobrīd atrodas Svitlodarskas pašvaldības teritorijā," telekanālam "Hromadske" sacīja Kirilenko.

Ukrainas karavīri ir palikuši Limanas virzienā, bet jaunās nocietinātās pozīcijās, lai atvairītu ienaidnieku.

"Krievijas karavīri tiešām cenšas nostiprināties minētajā virzienā, jo saprot, ka Ukrainas karavīri jaunajās robežās ne tikai atturēs ienaidnieku, bet pie iespējas arī pāries pretuzbrukumā, lai izsistu ienaidnieku no Limanas pašvaldības teritorijas," uzsvēra gubernators.

Apšaudes Doneckas apgabalā notiek visā frontes līnijā. Krievijas karaspēks veic raķešu un aviācijas triecienus pat pilsētām, kas atrodas salīdzinoši tālu no frontes līnijas - Bahmutai, Pokrovskai un Kramatorskai.

Krievijas karaspēks grib pārsviest savu grupējumu caur Limanu, kontrolējot ceļu Bahmuta-Severodonecka, lai izvērstu uzbrukumu Doneckas virzienā, kur galvenais mērķis joprojām ir Slovjanska un Kramatorska apgabala ziemeļos, sacīja Kirilenko.

Severodoneckā lieli cilvēku upuri

Ukrainas pilsētā Severodoneckā, par kuru notiek sīvas kaujas starp Ukrainas karaspēku un Krievijas armiju, ir nogalināti vismaz 1500 cilvēku, paziņoja Severodoneckas mērs Oleksandrs Struks.

Mērs sacīja, ka Severodonecka vēl turas, lai gan kādā šīs pilsētas viesnīcā jau ir iekļuvusi Krievijas diversiju un izlūkošanas grupa.

Pilsētā vēl ir palikuši 12 vai 13 tūkstoši iedzīvotāju, bet 60% dzīvojamo ēku ir sagrautas, sacīja mērs.

Severodonecka atrodas vienīgajā Luhanskas apgabala daļā, kuru vēl kontrolē Ukrainas valdība. Krievijas karaspēks mēģina nogriezt šo pilsētu no pārējās Ukrainas kontrolētās teritorijas.

Strjuks sacīja, ka galvenais ceļš starp kaimiņos esošo Lisičanskas pilsētu un Bahmutas pilsētu vēl ir atvērts, bet ceļošana pa to ir bīstama. Ceturtdien no Severodoneckas izdevās evakuēties tikai 12 cilvēkiem, sacīja mērs.

Severodonecka, kur pirms kara dzīvoja aptuveni 100 000 cilvēku, jau vairākas nedēļas tiek intensīvi apšaudīta.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 29 750 karavīru

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 29 750 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1322 tankus, 3246 bruņutransportierus, 623 lielgabalus, 201 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 93 zenītartilērijas iekārtas, 206 lidmašīnas, 170 helikopterus, 503 bezpilota lidaparātus, 115 spārnotās raķetes, 2226 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 48 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Aktuālā situācija frontē

  • Krievijas karaspēks dienvidu virzienā okupētajās teritorijās gatavo "trešo aizsardzības līniju", lai nostiprinātu ilgtermiņa kontroli pār reģionu un sagatavotos atvairīt iespējamos Ukrainas pretuzbrukumus nākotnē, secinājusi ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW).
  • Krievijas karaspēks pēdējo dienu laikā ir guvis stabilus, pakāpeniskus panākumus smagajās kaujās Ukrainas austrumos, lai gan Ukrainas aizsardzība kopumā joprojām ir efektīva, norādījis ISW.
  • ISW apkopotie dati liecina, ka Krievijas karaspēks ieguvis kontroli pār vairāk nekā 95% Luhanskas apgabala, un viņu mērķis, visticamāk, ir tuvākajās dienās sagrābt Severodonecku. Krievijas karaspēks turpina Severodoneckas aplenkumu un, iespējams, tuvāko dienu laikā centīsies pilnībā norobežot Severodoneckas-Lisičanskas apgabalu, secinājis ISW.
  • ISW norādījis, ka Krievijas karaspēks neveiksmīgi mēģinājis virzīties uz dienvidaustrumiem no Izjumas netālu no Harkovas un Doneckas apgabala robežām. Krievijas karaspēks turpina virzīties uz priekšu uz dienvidiem un rietumiem no Popasnas virzienā uz Bahmutu, bet Krievijas karaspēka virzība, visticamāk, kļūs lēnāka, pietuvojoties pilsētai.
  • Ukrainas austrumos un dienvidos, kur notiek kaujas, pēdējā laikā neviena karojošā puse nav panākusi ievērojamu progresu, ceturtdien žurnālistiem paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs. "Kaujas rajonā starp Hersonu un Mikolajivu turpinās, starp Ukrainas un Krievijas spēkiem katru dienu notiek sadursmes. Un neviena no pusēm nav panākusi lielu progresu," sacīja Kērbijs.
  • Pentagona pārstāvis atgādināja, ka Ukraina turpina pretuzbrukumu Harkivas rajonā, atspiežot Krievijas spēkus uz austrumiem tuvāk valsts robežai, tomēr Donbasā situācija ir "sarežģītāka". Kērbijs sacīja, ka Ukraina smagi pretojas ienaidniekam, saņemot militāro palīdzību no Rietumiem. Viņš atzīmēja, ka Ukrainas karaspēks izceļas ar labu pavēlniecību, organizētību un kaujas iniciatīvu atšķirībā no Krievijas armijas, kurai "vēl arvien nākas pārvarēt savas problēmas ar apgādi, loģistiku, vienību darbību koordināciju, komandēšanu un pārvaldi, operatīvo manevrēšanu, gaisa un sauszemes spēku mijiedarbību". Krievija mēģina uzlabot situāciju, bet tai vēl arvien tas neizdodas, piebilda Pentagona pārstāvis.
  • Tagadējais Krievijas karaspēka uzbrukums Donbasā var padarīt to par reģionu bez cilvēkiem, savā videouzrunā uzsvēra Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Popasnu, Bahmutu, Limanu, Lisičansku, Severodonecku viņi grib vienkārši pārvērst pelnos. Tāpat kā Volnovahu, kā Mariupoli. Pilsētās un kopienās tuvāk Krievijas robežai, Doneckā, Luhanskā viņi savāc visus, ko var, lai aizpildītu nogalināto un ievainoto vietu okupācijas kontingentā. Tas viss, ieskaitot mūsu cilvēku deportāciju un civilistu masu slepkavības, ir acīmredzama genocīda politika, kuru īsteno Krievija," uzsvēra Ukrainas prezidents.
  • Ukrainas pilsētā Zaporižjā divos rajonos ir sagrauts 121 nams raķešu apšaudēs, kuras trešdienas rītā veica Krievijas karaspēks, paziņoja Zaporižjas pilsētas padomes preses dienests. Krievijas karaspēks trešdien ap plkst.5 rītā izšāva uz Zaporižju četras spārnotās raķetes, no kurām vienu notrieca pretgaisa aizsardzība. Raķetes trāpīja tirdzniecības un izklaides centrā, kā arī privātā sektora namos, un gāja bojā viens cilvēks.

Foto: Doņeckas reģions, Ukraina

Foto: Bumbu patversmes Severodoņeckā

Foto: Ukraina, 25.-27. maijs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu