Krievija un Ķīna uzliek veto ANO rezolūcijai par sankciju pastiprināšanu pret Ziemeļkoreju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievija un Ķīna ceturtdien uzlika veto ANO Drošības padomes (DP) rezolūcijai, kurā bija ierosināts pastiprināt sankcijas pret Ziemeļkoreju pēc jauniem šīs valsts veiktiem ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

Šādas rezolūcijas pieņemšanu ierosināja ASV. Rietumvalstu diplomāti atzina, ka balsojums par šīs rezolūcijas versiju ANO DP varētu tikt rīkots vēlreiz atkarībā no Ziemeļkorejas turpmākās uzvedības.

ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda pirms balsojuma paziņoja, ka šī rezolūcija "ierobežos Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) spēju pilnveidot savus nelikumīgos [masu iznīcināšanas ieročus] un ballistisko raķešu programmas, racionalizēs sankciju ieviešanu un tālāk atvieglos humānās palīdzības piegādi. Tā arī sper aktuāli vajadzīgu soli pret satraucošo Covid-19 uzliesmojumu KTDR".

Rezolūcijā arī ietvertas sankcijas pret Ziemeļkorejas hakeru grupējumu "Lazarus".

Ziemeļkoreja trešdienas rītā izšāva atklātā jūrā trīs ballistiskās raķetes. Tiek uzskatīts, ka viena no tām bijusi starpkontinentāla ballistiskā raķete. Ir arī pazīmes, ka valsts gatavojas veikt jaunu kodolizmēģinājumu.

Jaunie raķešu izmēģinājumi notikuši laikā, kad reģionā pieaug nedrošība. Tā bija 17. šādu izmēģinājumu kārta šogad.

Eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja plāno modernizēt savu raķešu arsenālu un iespējami palielināt spiedienu uz ASV, lai pamudinātu uz konkrētiem priekšlikumiem par abu valstu sarunām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu