Nav pierādījumu, ka Rīgas satiksmes kontrolierim būtu uzbrucis ukrainis

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Sociālajā medijā Facebook vairāk nekā 49 tūkstošu redzeslokā nonācis video ar ukraini, kurš pēc izsēdināšanas no sabiedriskā transporta uzbrucis Rīgas Satiksmes kontrolierim. 

Sieviete, kas publicējusi video, notikumu apraksta šādi:

“Lūk, šie ir cilvēki, kurus jūs atbalstāt. Ukrainis negribēja maksāt par braucienu, pateica, ka viņš ir no Ukrainas un viņam ir visas tiesības braukt bez biļetes. Viņu palūdza izkāpt, lūk, kas notika tālāk.”

Video redzama sadursme starp kādu vīrieti un uzņēmuma Rīgas satiksme kontrolieri Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas autobusa pieturā Liepājas ielā. Sieviete, kas no autobusa filmē sadursmi, video komentē, ka vīrietis uzbruka pirmais un iesita kontrolierim no labās puses. Video redzams, ka vīrietis izvelk nazi un fiziski draud kontrolierim. Starp kliedzieiem, lai kāds izsauc policiju, viens no autobusa pasažieriem nomurmina: “Tiešām no Ukrainas.”

Re:Check sarakstījās ar Rīgas satiksmes sabiedrisko attiecību daļas vadītāju Baibu Bartaševiču-Feldmani. Bartaševiča skaidroja, ka šā gada 10. maijā kāds pasažieris bez biļetes kļuvis agresīvs un uzbrucis, kad kontrolieris viņam lūdzis uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Rīgas Satiksmei nav informācijas par pasažiera tautību.

Uzņēmums par šo gadījumu vērsās Valsts policijā, tādēļ Re:Check rakstiski sazinājās ar Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecāko speciālisti Anci Rozīti. Rozīte apstiprināja, ka 10. maijā šāds incidents ir noticis. Notikuma vietā ieradušies Valsts policijas Patruļpolicijas darbinieki, bet konfliktā iesaistītais pasažieris tur vairs neatradās. Līdz šim policija neesot saņēmusi iesniegumu no Rīgas Satiksmes, bet Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Zemgales iecirknis ir sācis resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu konfliktā iesaistītās personas un precīzus notikušā apstākļus.

Policijas sabiedrisko attiecību nodaļai nebija informācijas par incidentā iesaistītā vīrieša tautību: “Ņemot vērā, ka konfliktā iesaistītā persona [notikuma vietu] jau bija pametusi, nevar viennozīmīgi apgalvot par to, kāda ir personas valsts piederība. Publiskajā vidē par notikušo izskanējusī informācija viennozīmīgi uz to arī nenorāda.”

Jāpiebilst, ka video publicējusī Facebook lietotāja komentāros neatbild uz lūgumu norādīt, kas tieši liecina, ka tajā redzams ukrainis. Taču viņa komentāros iesaistās diskusijās par notiekošo Ukrainā – okupāciju dēvē par murgu un raksta, ka “Putins neuzbruktu bez iemesla”.

Secinājums: Patlaban nav pierādījumu, ka vīrietis, kurš 10. maijā uzbruka Rīgas Satiksmes kontrolierim, būtu ukrainis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu