Krievijai nav vajadzīgs prezidenta institūts, pauž Hodorkovskis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mihails Hodorkovskis.
Mihails Hodorkovskis. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Krievijai nav vajadzīgs prezidenta institūts, tai jābūt reālai federālai valstij, kurā augstākā varas institūcija ir parlaments, piektdien Lietuvā izteicies "Atvērtās Krievijas fonda" vadītājs Mihails Hodorkovskis.

Kā preses konferencē pēc Traķu rajonā notikušā astotā Viļņas Krievijas foruma sacījis pazīstamais Kremļa kritiķis, vienīgi tā Krievija varētu tikt vaļā no savām impēriskajām ambīcijām.

"Prezidenta amatam Krievijā vispār nevajadzētu būt, Krievijā ir jābūt parlamentam, un valstij jābūt federālai, federālajam centram jāpārstāv reģioni. Tikai tad, ja Krievija tiks pārkārtota reģionos, impēriskās ambīcijas zaudēs savu spēku," uzsvēris Hodorkovskis.

Viņš arī prognozējis, ka uz Vladimira Putina režīma galu "ilgi nebūs jāgaida".

"Esmu pārliecināts, ka ilgi nevajadzēs gaidīt - uzbrūkot Ukrainai, viņš pieļāvis dramatisku kļūdu," spriedis Krievijas opozīcijas aktīvists, paužot pārliecību, ka pēc Putina varas krišanas mājās atgrieztos simtiem tūkstoši krievu un liela daļa no viņiem būtu gatavi strādāt, lai mainītu savu valsti.

Pēc viņa teiktā, ar šiem cilvēkiem "ir vērts un arī vajag runāt".

Kā norādījis Hodorkovskis, pēdējā emigrācijas vilnī no Krievijas aizbraukuši aptuveni 300 000 cilvēku, no viņiem aptuveni 100 000 var uzskatīt par režīma oponentiem, bet aktīvā daļa ir mazāka.

"Ja runājam par aktīviem oponentiem ārpus Krievijas robežām, kuri ir gatavi atgriezties, lai mainītu situāciju pēc Putina, - tie ir desmiti tūkstošu cilvēki, un ar viņiem, manuprāt, ir jēga sarunāties," uzsvēris "Atvērtās Krievijas fonda" vadītājs.

Vienlaikus viņš brīdinājis, ka gadījumā, ja Rietumi meklēs kādu cilvēku, kurš stātos Putina vietā un kļūtu par Krievijas "labo cara tētiņu", vai arī mēģinās vienoties ar pašu Putinu, sak, "tu met mieru un tad mēs arī turpmāk ar tevi draudzēsimies", tas agrāk vai vēlāk beigsies ar jaunu karu.

Hodorkovskis arī pateicies Lietuvai, ka tā izprot notiekošo un ir gatava par to runāt un skaidrot to Eiropā "tiem, kuri domā, ka nekas īpašs jau nenotiek un ka ar Putinu atkal varēs vienoties".

Viļņas Krievijas forums Lietuvā notiek kopš 2013.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu