"Attīstībai/Par!" lepojas ar panākto finansējuma palielināšanu medicīnai un kā prioritāti nosauc izglītību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministre Marija Golubeva (no kreisās) un Liepājas domes deputāte Dace Bluķe kustības "Par!" kongresā Tallinas ielas kvartāla kultūrtelpā "Tu jau zini kur".
Iekšlietu ministre Marija Golubeva (no kreisās) un Liepājas domes deputāte Dace Bluķe kustības "Par!" kongresā Tallinas ielas kvartāla kultūrtelpā "Tu jau zini kur". Foto: Paula Čurkste/LETA

Gaidot 14.Saeimas vēlēšanas, "Attīstībai/Par!" (AP) uzsver, ka ir panākusi finansējuma palielināšanu medicīnai, kā arī akcentē gan izglītības politikas nozīmi Latvijas izaugsmē, gan nepieciešamību atbalstīt mazturīgos iedzīvotājus, šodien notiekošajā priekšvēlēšanu kampaņas "Droši kopā" atklāšanas pasākumā pauda AP politiķi.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, bijusī iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sacīja, ka partiju apvienības kampaņa "Droši kopā" iezīmē AP apņēmību nosargāt pilsoņu tiesības, valsts drošību un civilizāciju no barbarisma. Krievijas sāktā kara pret Ukrainu un energocenu kāpuma apstākļos nepieciešami līderi, kas nevis šķeļ, bet vieno sabiedrību un palīdz kopā nosargāt mūsu vērtības, akcentēja Golubeva.

Politiķe uzsvēra, ka pēc Baltkrievijas diktatora Lukašenko sāktās mākslīgās migrācijas krīzes Latvijas iekšlietu un aizsardzības struktūras spēja sadarboties, nosargājot valsts stabilitāti.

Golubeva pauda, ka ir svarīgi strādāt, lai Latvijā būtu vienota pilsoniskā nācija, un ka ir svarīgi apzināties, ka absolūts vairākums iedzīvotāju grib dzīvot brīvā un eiropeiskā valstī ar liberālo demokrātiju.

Neskatoties uz to, ka tas nav pats populārākais temats sabiedrībā, AP pilnīgi noteikti turpinās sargāt visas ģimenes, tāpat kā citas indivīdu brīvības, uzsvēra politiķe. Runas noslēgumā Golubeva novēlēja Ukrainai uzvarēt brīvības karā un apliecināja, ka Latvijas piedalīsies tās atjaunošanā.

AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce (AP) uzsvēra, ka partiju apvienībai darbs Saeimā bija "lieliski panākumiem pilni četri gadi". Politiķis uzsvēra, ka AP ir pierādījusi, ka tai var uzticēties, ka tā droši uzņemas atbildību par vissarežģītākajām jomām.

Kā piemēru viņš minēja, ka partiju apvienība panākusi veselības aprūpes finansējuma pieaugumu no 3,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz vairāk nekā 5% no IKP šogad.

Šādu pieaugumu virs 4% no IKP desmitgadēm nebija izpildījusi neviena valdība, uzsvēra Pūce. Tāpat politiķis atzīmēja administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu gandrīz 100% apmērā no plānotā, norādot, ka pirms tam kādi no vecākajiem ierēdņiem privātās sarunās apgalvoja, ka neesot iespējams izveidot apmēram 40 pašvaldības iepriekšējo vairāk nekā 100 vietā.

AP frakcijas vadītājs arī skaidroja, ka vēl pašreizējās valdības uzdevums šogad būs risināt jautājumus ekonomikā, tajā skaitā dramatiskos izaicinājumus enerģētikā.

Savukārt kā Latvijas sabiedrības un ekonomikas izaugsmes pamatu politiķis nosauca izglītību, kurā AP ir spējusi uzrunāt kādus politikas jautājumus, bet, ņemot vērā, ka tās pārziņā nav Izglītības un zinātnes ministrija, tad politiskajam spēkam par šo jomu ir ierobežota atbildība. Vairāku gadu perspektīvā jāatrisina pretruna, ka, lai gan proporcionāli ir liels skolotāju uz skolēniem skaits, bet reizē trūkst skolotāju. Kā arī esot jātiek skaidrībā, kāpēc no vienas puses Latvijas audzēkņiem ir izcili sasniegumi olimpiādēs, bet ir arī ievērojams skaits bērnu, kuri nevar pabeigt 9.klasi.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) uzsvēra, ka ir jāatbalsta arī sabiedrības neaizsargātākā daļa, kurai arī apkures cenu pieauguma dēļ laiks no rudens līdz pavasarim būs grūts. Jāatbalsta gan cilvēki ar invaliditāti, gan maznodrošinātie, tajā skaitā mazās pensijas saņēmēji, tāpat partiju apvienība iestāsies, lai nākamajos gados pensijas tiek indeksētas no 1.jūlija.

Covid-19 pandēmijas apkarošanas kontekstā veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra, ka ir izdevies izglābt tūkstošiem cilvēku un no pandēmijas - vēl gan nav zināms, vai pavisam - Latvija ir izgājusi stiprāka, nekā tajā ieejot. Politiķis uzsvēra, ka AP darbības laikā mediķu algas ir gandrīz dubultojušās, tāpat mērķis ir sasniegt finansējumu veselības aprūpei 6% apmērā no IKP.

Pavļuts akcentēja, ka AP būs jāturpina strādāt, lai veselības aprūpes centrā būtu cilvēks - pacients un ārsts, kā arī, lai medicīnā būtu cilvēcīga pieeja. Tāpat mērķis esot modernizēt un padarīt pieejamāku ģimenes medicīnu.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu