Video ⟩ Sankcijas skar arī Jura Savicka „Itera Latvija”

CopyLinkedIn Draugiem X
Juris Savickis
Juris Savickis Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpinot šķetināt Krievijas oligarhu saites ar Latvijas kompānijām, Latvijas varasiestādes ar sankcionēto personu saistīto uzņēmumu sarakstā ievietojušas “Itera Latvija”, kam pieder 16% uzņēmuma “Latvijas gāze” akciju, sestdien vēsta LTV “Panorāma”. “Itera Latvija” faktiskais kontrolētājs esot “Rosņeft” vadītājs Igors Sečins, kuram ir tuvas saites ar Putinu.

Uzņēmumu reģistrā “Itera Latvija” vadītājs un bijušais VDK darbinieks Juris Savickis norādīts arī kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs. Tomēr Savicka kontrolē caur vairāku ārvalstīs reģistrētu uzņēmumu ķēdi ir mazākais no diviem “Itera Latvija” īpašniekiem. Pēc dziļākas analīzes Uzņēmumu reģistrs pārliecinājies, ka lielākais īpašnieks ar 66% daļu “Davonte Holding Limited” pastarpināti pieder Krievijas kompānijai “Rosņeft”, kuras vadītājs Igors Sečins jau kopš 28. februāra ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

CSDD sankcionējusi deviņas “Itera Latvija” piederošās “Mercedes-Benz” markas automašīnas. Savukārt Latvijas Jūras administrācija “iesaldējusi” uzņēmuma 12 metrus garo motorjahtu “Areti”. Cik traucēta šobrīd ir “Itera Latvija” darbība, vadītājs Juris Savickis skaidrot atteicās, sakot, ka neuzticoties žurnālistiem. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) konkrēto gadījumu komentēt nevarot, taču norāda, ka arī ar sankcionētām personām saistītiem uzņēmumiem, kāds ir “Itera Latvija”, sankcijas faktiski nozīmē saimnieciskās darbības pārtraukšanu.

"Būtībā tās sekas ir tādas pašas kā sankcionētām personām. Tas nozīmē, ka līdzekļi tiek iesaldēti šādiem uzņēmumiem un viņiem netiek darīti pieejami arī saimnieciskie resursi," norāda FKTK pārstāvis Kristaps Markovskis.

“Itera Latvija” jau vairākus gadus pati dabasgāzi Latvijai nepiegādā un ienākumus galvenokārt gūst no “Latvijas gāzes” dividendēm. “Itera Latvija” pieder 16% “Latvijas gāzes” akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu