Aktuālais frontē ⟩ Ukrainas premjers: Krievijas armija un Krievija karo pret Ukrainas civiliedzīvotājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Leo Correa

Ukrainā Krievijas uzbrukumos bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits vairākus desmitu reižu pārsniedz kritušo karavīru skaitu, intervijā Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC paziņojis premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Mūsu gadījumā civiliedzīvotāju upuru skaits desmitiem reižu pārsniedz karavīru upuru skaitu. Tas pierāda, ka Krievijas armija un Krievija karo pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, nevis ar mūsu Bruņotajiem spēkiem," klāstīja Ukrainas premjerministrs.

Šmihaļs norādīja, ka okupanti pilnīgi apzināti vēršas pret civiliedzīvotājiem un pastrādā kara noziegumus.

"To ļoti viegli pierāda tas, ka krievi to sauc par "militāru operāciju", jo militāras operācijas laikā notiek iznīcināšana. Ja darbojas pēc kara noteikumiem un tradīcijām, tad ierasti iznīcina militāro infrastruktūru, karavīri karo pret karavīriem," viņš paskaidroja.

ANO augstākā cilvēktiesību komisāra biroja (OHCHR) jaunākie dati liecina, ka Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma nogalināts 4031 mierīgais iedzīvotājs, kuru vidū ir 261 bērns.

ANO aģentūra uzsver, ka patiesie skaitļi ir ievērojami lielāki, jo informācija no vietām, kur turpinās intensīva karadarbība, pienāk ar aizkavēšanos, bet daudzas ziņas par zaudētām civiliedzīvotāju dzīvībām vēl ir jāapstiprina. Piemēram, tas attiecas uz Mariupoli, Izjumu un Popasnu un vairākām citām vietām, no kurienes saņemtas ziņas par daudziem upuriem mierīgo iedzīvotāju vidū.

Zelenskis apmeklējis Harkivas apgabalu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma valstī apmeklējis Harkivas apgabalu valsts austrumos, kur runāja par dzīvojamā fonda atjaunošanu, informēja Ukrainas prezidenta preses dienestā.

Zelenska birojs vietnē "Telegram" publicēja video, kurā Zelenskis redzams bruņu vestē aplūkojams Krievijas uzbrukumos nopostītās ēkas un apkārtni.

"Harkivā un tās apgabalā iznīcinātas 2229 ēkas. Mēs atjaunosim, uzbūvēsim no jauna un atjaunosim dzīvību. Harkivā un visās citās pilsētās un ciemos, kur bija ieradies ļaunums," lasāms ierakstā.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs informēja Zelenski, ka pašlaik 31% apgabala atrodas pagaidu okupācijā. 5% apgabala ir atbrīvoti no Krievijas karaspēka.

Sinehubovs norādīja, ka daudzviet apgabalā vēl turpinās apšaudes un nav iespējams pilnībā apsekot apdzīvotās vietas, veikt atmīnēšanu un sākt kritiskās infrastruktūras atjaunošanu.

Viņa sniegtie dati liecina, ka apgabalā sagrautas 2229 daudzdzīvokļu mājas, no kurām 225 ir pilnībā iznīcinātas.

Darba vizītes laikā Zelenskis ierosināja izvērtēt karadarbībā skarto blokmāju atjaunošanu, cita starpā ņemot vērā dzīvojamā fonda siltināšanas programmu.

Valsts prezidents pauda, ka tā ir iespēja modernizēt valsti un pilsētas, būvēt mūsdienīgus mājokļus.

Vienlaikus Zelenskis uzstāja, ka jaunās mājas ir jābūvē ar bumbu patvertnēm.

Darba vizītes laikā Zelenskis aplūkoja Harkivas administratīvās ēkas, kas iznīcinātas Krievijas raķešu triecienos.

Harkivas iedzīvotāji svētdien ziņoja par sprādzieniem un apšaudēm pilsētas ziemeļu daļā.

Zelenskis tikās ar karavīriem Harkivas apgabalā un pasniedza viņiem valsts apbalvojumu.

Polija piešķir Ukrainai 18 pašgājējas haubices "AHS Krab"

Polija piešķīrusi Ukrainai 18 pašgājējas haubices "AHS Krab", vēsta radiostacija "Polskie Radio".

Polijas armija jau ir sagatavojusi 100 ukraiņu karavīrus darbam ar 155 milimetru haubici.

Kopā ar Vācijas un Nīderlandes piešķirtajām 12 "PzH 2000" Ukrainai būs jau 30 pašgājējas haubices.

"AHS Krab" ir Polijā ražotas haubices. Kompānija "Huta Stalowa Wola" saņēmusi Polijas Aizsardzības ministrijas pasūtījumu 96 haubiču izgatavošanai.

Ukrainas ģenerālštābs: Baltkrievijā notiek bruņoto spēku reaģēšanas spēju pārbaudes

Volīnijas un Poļesjes virzienos palielinās Baltkrievijas kaujas apmācību pasākumi, svētdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

"Volīnijas un Poļesjes virzienos vērojams operatīvo un kaujas apmācību pasākumu palielinājums Baltkrievijas Republikas bruņoto spēku reaģēšanas spēju pārbaudes laikā. Joprojām ir draudi, ka no tās teritorijas tiks veikti raķešu un aviācijas triecieni pret Ukrainas infrastruktūras objektiem," norādīts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka Siverskas virzienā Krievijas karspēks turpina nosegt Ukrainas un Krievijas robežas posmu Brjanskas un Kurskas apgabalos. Sumu apgabalā Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas tiek apšaudītas no mīnmetējiem.

Slobožanskes virzienā Krievijas spēki sistemātiski apšauda Ukrainas vienības, lai nepieļautu to kustību valsts robežas virzienā. Krievija veic pasākumus bruņojuma un militārās tehnikas atjaunošanai.

Harkivas virzienā iebrucēju galvenie centieni, kā vērtē Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, ir noturēt ieņemtās pozīcijas un ierobežot ukraiņu vienību virzību. Ienaidnieks apšauda vairākas apdzīvotas vietas, kā arī attālināti mīnē iespējamos Ukrainas armijas darbības virzienus.

Tiek ziņots, ka Slovjanskas virzienā Krievijas karaspēks aktīvu karadarbību nav vedis, tomēr ir notikusi pastiprināta izlūkošana. Pamatā krievu centieni koncentrēti uz ieņemto pozīciju noturēšanu un apstākļu radīšanu, lai atjaunotu uzbrukumu. Krievija veic zaudējumu un krājumu papildināšanu.

Kā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs, Krievijas karaspēks ar artilēriju apšaudījis civilo infrastruktūru Husarivkā, Velika Komišuvahā, Bohorodočnē, Svjatohirskā un citviet. Gaisa triecieni turpinās arī Izjumas rajona Dovhenkē.

Ukrainas ģenerālštābs iepriekš ziņoja ka Baltkrievijas Brestas apgabala Luņiņecas rajonā ir izvietots operatīvi taktisko raķešu kompleksu "Iskander-M" divizions.

Ukrainas militārā eksperta rezerves pulkveža Oleha Ždanova vērtējumā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins spiež Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko veikt triecienus Luckas-Ļvivas virzienā.

Volīnijas un Poļesjes virzienos Baltkrievijas bruņotie spēki pastiprinājuši izlūkošanu un izvieto papildu vienības Gomeļas apgabala pierobežas rajonos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu