Foto ⟩ Zelenskis apmeklē netālu no Krievijas robežas esošo Harkivu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pirmoreiz kopš Krievijas iebrukuma sākuma atstāja Kijivas apgabalu un apmeklēja no okupācijas karaspēka atbrīvoto Harkivu, vēsta raidorganizācija BBC.

Pēc pāris salīdzinoši mierīgām nedēļām Krievija atsākusi apšaudīt Ukrainas otro lielāko pilsētu Harkivu. Kara pirmajos mēnešos Harkiva bija viena no vissmagāk bombardētajām Ukrainas pilsētām, un tai nodarīti ļoti lieli postījumi.

Aprīlī un maijā Krievijas karavīri tika pakāpeniski atspiesti no Harkivas piepilsētām. Daļa Harkivas iedzīvotāju atgriezās pilsētā, un tur atsāka kursēt metro.

Zelenska birojs platformā "Telegram" publicēja video, kurā ukraiņu karavīri izrāda prezidentam postījumus.

"Harkivā un Harkivas apgabalā iznīcinātas 2229 ēkas. Mēs tās atjaunosim, pārbūvēsim un atgriezīsim dzīvē. Gan Harkivā, gan visās citās pilsētās un ciemos, ko apmeklēja ļaunums," vēsta video paraksts.

"Okupanti no šī kara cenšas izspiest vismaz kādu rezultātu," vēlāk rakstīja Zelenskis. "Bet viņiem jau sen vajadzēja saprast, ka mēs aizstāvēsim savu zemi līdz pēdējam vīram. Viņiem nav izredžu. Mēs cīnīsimies, un mēs noteikti uzvarēsim."

Zelenskis paziņoja, ka atlaidis Ukrainas Drošības dienesta Harkivas apgabala atzara vadītāju Romānu Dudinu, jo "viņš nevis no pirmajām pilna mēroga kara dienām gādāja par pilsētas drošību, bet gan domāja tikai par sevi".

"Kādu motīvu vadīts? To noskaidros tiesībsargājošās iestādes," piebilda Zelenskis.

Zelenskis tikās ar Harkivas mēru un apgabala gubernatoru, lai apspriestu pilsētas un tās reģiona atjaunošanu. 

Zelenska pārstāvis Andrijs Jermaks norādīja, ka patlaban Krievija okupējusi 31% Harkivas apgabala teritorijas. Ukraina atkarojusi 5% no iepriekš okupētajām teritorijām.

Pašlaik Krievijas karaspēks koncentrējas uz visa Donbasa ieņemšanu, aplencot Severodoneckas un Lisičanskas pilsētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu