Notikusi sestā “Latvijas augļu un ogu vīna skate 2022”

FOTO: Publicitātes foto

Vēsturiski romantiskajā "Straupes Zirgu pastā" pulcējās Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau sesto pēc kārtas "Latvijas augļu un ogu vīna skati 2022". Šogad skate bija īpaša, jo pašmāju ražojumi tiks "pāroti" ar īpašu uzkodu daudzveidīgajām garšas niansēm. 

Šajā pasākumā bija iespēja tikties ar Latvijas pieredzējušākajiem vīndariem, kuri apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv), un degustēt vairāk nekā 100 augļu, vīnogu un citu ogu vīnu un sidru šķirnes.

“Latvijas augļu un ogu vīna skatē 2022” piedāvātie augļu, vīnogu un ogu vīni un sidri tapuši no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, kā arī pagatavoti pēc profesionālām vīna darīšanas metodēm un paaudzēs nodotām zināšanām. Skates ilggadējie dalībnieki regulāri pilnveido savas vīndaru prasmes, ko pierāda arī prakse – vairumam no vīndariem ir atzīstamas godalgas un tituli arī Baltijas valstu mērogā.

FOTO: Publicitātes foto

Šī gada “Latvijas augļu un ogu vīna skatē 2022” piedalījās 12 vīna darītavas un vīndari:

Līgatnes vīna darītava (SIA Līgatnes vīna darītava, Ainārs Vanags); Durbes Veltes (SIA Evi&Jo, Evija Kopštāle); Aizputes vīna darītava (SIA Aizputes vīna darītava, Mārtiņš Sants); Lubānas vīnotava (SIA Aiviekstes klēts, Oskars Žvagins); Jokas vīna darītava (SIA Jokas Development, Džons Brauns); Zilver dzērienu darītava (ZS Pīlādži, Jānis Zilvers); Tērvetes vīni (SIA Tērvetes veltes, Sandris Laizāns); Cremon vīna darītava (IK Cremon 6, Jānis Mikāns); Mazburkas (SIA “Mazburkas”, Gunta Niedra); Tēviņkalna vīna darītava (SIA Tēviņi, Ivo Immermanis); Naukšēnu vīna darītava (SIA "Bauņu sēta", Jānis Baunis); Vīna darītava “MAA.studija” (SIA MMA studija, Martin Samm).

FOTO: Publicitātes foto
FOTO: Publicitātes foto

Šogad vīna skatē notika vēl nebijis pasākums - Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana. “Sapārošanas” jeb “precināšanas” ekspertu vidū bija vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere. Īpašo uzkodu, kas pagatavotas no vietējo zemnieku produktiem, autors bija Slow Food pavāru alianses biedrs, Re'Chef virtuves īpašnieks, šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Kāpēc šī saderības meklēšana jeb “precināšana” ir tik svarīga? Kā uzskata Latvijā vadošais vīnzinis Jānis Kaļķis, nepareizi izvēlēts vīns pie ēdiena var maltīti padarīt nebaudāmu un otrādi – arī ēdiens var izbojāt vīna garšu. “Vīnziņa galvenais pienākums, “precinot” ēdienu ar vīnu, ir piemeklēt labāko vīnu, kurš papildinās konkrēto ēdienu un radīs izcilas garšas baudījumu. Ja vīns ir piemeklēts pareizi, tad vīna un ēdiena garšām caurvijoties, tie radīs papildu garšas nianses un padarīs jūsu maltīti neaizmirstamu!” Šāds tad arī būs ekspertu galvenais uzdevums.

Ikviens no apmeklētājiem varēja nodegustēt šo saderību un bija aicināts nobalsot par labāko uzkodu un vīna saderību. Šajā balsojumā uzvaras laurus plūca Līgatnes vīna darītavas ābolu ledus vīns saderībā ar desertu - karamelizēto cepumu. 

FOTO: Publicitātes foto
Uz augšu
Back