NATO Parlamentārā asambleja aicina pastiprināt sankcijas pret Krieviju un bruņojuma piegādes Ukrainai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Parlamentārā asambleja pirmdien Viļņā vienbalsīgi pieņēmusi deklarāciju "Kopā ar Ukrainu", kurā aicināts pastiprināt sankcijas pret Krieviju un palielināt bruņojuma piegādes Ukrainai.

Dokumentā, kas pieņemts asamblejas pavasara sesijas plenārsēdē, mudināts "turpināt un pastiprināt sankcijas, līdz Krievija atteiksies no savām nelikumīgajām darbībām un izvedīs savus spēkus no visām starptautisko tiesību aktos atzītajām Ukrainas teritorijām", paziņojis Lietuvas Seima sabiedrisko attiecību dienests.

Valstis arī aicinātas dalīties ar Ukrainu izlūkošanas informācijā un palielināt bruņojuma, tai skaitā pretgaisa, pretkuģu un pretraķešu aizsardzības, artilērijas un munīcijas piegādes kara plosītajai valstij.

Kā uzsvērts deklarācijā, "Ukraina pati lemj par savu nākotni un neviens lēmums netiks pieņemts bez Ukrainas līdzdalības".

Vienlaikus NATO Parlamentārā asambleja pieprasa, lai Krievija atbloķē ceļus Ukrainas labības eksportam, novēršot pasaules mēroga pārtikas krīzi.

Dokumentā arī aicināts steidzami pāriet uz paplašinātas klātbūtnes aizsardzību, dislocējot alianses austrumu spārnā būtisku karavīru skaitu un ekipējumu un tādējādi nodrošinot gatavību "aizstāvēt katru pēdu NATO teritorijas".

Tajā uzsvērta nepieciešamība jaunajā NATO stratēģijā atklāti atzīt Krievijas revizionismu un agresīvās darbības par lielāko apdraudējumu eiroatlantiskajai drošībai.

Šo NATO Parlamentārās asamblejas sesiju bija plānots rīkot Kijivā, taču saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā to nācās pārcelt uz drošāku vietu, un Lietuvas Seims ierosināja to rīkot Viļņā.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO Parlamentārā Asambleja ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu