Jaunā Francijas ārlietu ministre vizītē Kijivā sola palielināt militāro palīdzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jaunā Francijas ārlietu ministre Katerina Kolonna vizītē Kijivā pirmdien solījusi palielināt militāro palīdzību Ukrainai.

Francija nekaro ar Krieviju, bet tā turpinās pastiprināt ieroču piegādes, preses konferencē kopā ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu sacīja Kolonna.

Ministre pavēstīja, ka ieroči tiks piegādāti Ukrainai tuvākajās nedēļās.

Kolonna aizstāvēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kurš izpelnījies Ukrainas un vairāku Rietumu valstu kritiku par biežiem telefona zvaniem ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Ministre sacīja, ka Makrona un Putina sarunas ir tiešas un atklātas.

Viņa piebilda, ka pašreiz, kā izskatās, nav piemērotākais laiks sarunām, bet, kā sacījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pienāks arī diena dialogam.

"Mēs esam Ukrainas pusē, lai veicinātu to," sacīja Kolonna.

Kuleba un Kolonna arī apsprieda Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā (ES), un Kolonna sacīja, ka Francija atbalsta tuvināšanos ar Ukrainu. "Tā ir leģitīma prasība," viņa piebilda.

Kijiva ir paudusi neapmierinātību ar vairākām ES valstīm, kuras neatbalsta paātrinātu Ukrainas uzņemšanu ES.

"Es lūdzu savu franču kolēģi ne tikai atbalstīt lēmumu piešķirt Ukrainai ES kandidātvalsts statusu, bet arī pārliecināt tos, kuri joprojām šaubās par šī soļa lietderību," sacīja Kuleba.

Kolonna, kura Francijas ārlietu ministres amatā stājās šomēnes, apmeklēja arī Buču, kur Krievijas karaspēks nogalināja simtiem civiliedzīvotāju.

"Tam nekad nevajadzēja notikt. Tas nekad nedrīkst atkārtoties," uzsvēra Kolonna.

Viņa sacīja, ka Francija bijusi pirmā, kas reaģējusi, nosūtot savus žandarmus uz Buču, lai kopā ar Ukrainas kolēģiem izmeklētu tur notikušās slepkavības.

Ministre pauda cerību, ka izmeklēšanas tiks pabeigtas tik drīz, cik iespējams, lai ģimenes var apglabāt savus tuviniekus pienācīgos kapos.

Kolonna ir augstākā Francijas amatpersona, kas apmeklējusi Ukrainu kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī.

Viņai arī plānota tikšanās ar Zelenski, lai apspriestu Maskavas īsteno Ukrainas ostu blokādi un tās ietekmi uz globālo pārtikas drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu