ASV nesūtīs Ukrainai tādas raķešu sistēmas, kas var trāpīt mērķiem Krievijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Loids Ostins, Volodimirs Zelenskis, Entonijs Blinkens
Loids Ostins, Volodimirs Zelenskis, Entonijs Blinkens Foto: Postimees

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņojis, ka nesūtīs uz Ukrainu raķešu sistēmas, kas var trāpīt mērķiem dziļi Krievijas teritorijā, lai gan Ukraina aicinājusi steidzami piegādāt tai tālas darbības ieročus.

"Mēs nesūtīsim uz Ukrainu raķešu sistēmas, kas var trāpīt Krievijā," žurnālistiem Baltajā namā sacīja Baidens.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukraina saņēmusi lielu militāro palīdzību no ASV, bet Kijiva uzstāj, ka tai nepieciešamas arī tālas darbības raķetes, līdzīgas kādas ir Krievijas armijai.

Kijiva lūgusi ASV piegādāt tai mobilas tālas darbības raķešu baterijas "M270 MLRS" un "M142 Himars", kas spēj palaist vairākas raķetes vienlaicīgi, un šo raķešu darbības rādiuss sasniedz 300 kilometrus, kas ir vismaz astoņas reizes vairāk nekā artilērijai kaujas laukā.

"Ja Rietumu sabiedrotie vēlas Ukrainas uzvaru, iespējams, ir laiks dot mums tālas darbības MLRS," nesen tviterī paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Ir grūti cīnīties, kad uzbrūk no 70 kilometru attāluma, un nav ar ko cīnīties pretī," viņš piebilda.

ASV šomēnes paziņoja par palīdzības paketi Ukrainai 40 miljardu dolāru apjomā, un tobrīd izskanēja baumas, ka šī palīdzība varētu ietvert arī tālas darbības ieročus.

Līdz ar šīs paketes apstiprināšanu ASV sniegtā palīdzība Ukrainai pieaugusi līdz apmēram 54 miljardiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu