Aktuālais frontē Krievija ar raķetēm apšaudījusi dzelzceļa infrastruktūru Ļvivas apgabalā

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Krievijas karaspēks trešdienas vakarā ar raķetēm apšaudījis dzelzceļa infrastruktūru Ļvivas apgabalā, Ukrainas rietumos, tāpēc vairākas stundas bija pārtraukta vilcienu satiksme, paziņoja Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzalizniicja" vadītājs Oleksandrs Kamišins.

"Krievijas karaspēks kārtējo reizi devis triecienu Ļvivas dzelzceļa infrastruktūrai. Noskaidrojam infrastruktūrai nodarītā kaitējuma pakāpi. Dzelzceļnieku vidū cietušo nav," ziņapmaiņas platformā "Telegram" ierakstīja Kamišins. Tomēr Ukrainas mediji ziņo, ka ievainoti pieci cilvēki. Plašsaziņas līdzekļi arī vēsta, ka ticis bojāts elektriskais kontakttīkls.

Ukrainas dzelzceļa vadītājs pavēstīja, ka infrastruktūras bojājumu dēļ kavēsies vairāki vilcieni. Pēc vairākām stundām viņš paziņoja, ka vilcienu satiksme atsākta.

Kamišins arī noliedza Ukrainas iekšlietu ministra padomnieka Antona Heraščenko iepriekš paziņoto, ka Krievijas karaspēks ar raķetēm apšaudījis Beskidu tuneli Ļvivas apgabalā.

"Informācija par triecienu Beskidu tunelim neatbilst patiesībai,," norādīja Kamišins.

Jau vēstīts, ka Heraščenko iepriekš platformā "Telegram" ierakstīja, ka "dots trieciens ar spārnotajām raķetēm Beskidu dzelzceļa tunelim Karpatos, Ļvivas apgabalā".

"Nolūks - mēģināt traucēt dzelzceļa satiksmi un apturēt degvielas un ieroču piegādes no mūsu sabiedrotajiem," viņš piebilda.

Krievijas okupācijas karaspēks kontrolē 70% Severodoneckas

Krievijas karavīri kontrolē 70% Severodoneckas, daļa Ukrainas karavīru turpina kaujas, bet daļa atkāpusies uz iepriekš sagatavotām pozīcijām, pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

Visas Luhanskas apgabala apdzīvotās vietas tiek pastāvīgi apšaudītas, evakuācija ir pārtraukta, piebilda gubernators.

Kā rīta kopsavilkumā situāciju raksturoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs, "agresors veica trieciena darbības Severodoncekas ziemeļu, dienvidu un austrumu rajonos, atsevišķām apakšvienībām izdevās gūt panākumus, nocietināties pilsētas centrā".

Lisičanskas pilsētu, kas atrodas tieši līdzās Severodoneckai, pilnībā kontrolē Ukrainas spēki, ziņapmaiņas platformā "Telegram" norādīja Haidajs, uzsverot, ka pilsēta atrodas stratēģiski izdevīgā vietā.

Aktuālā situācija frontē

  • Krievijas karaspēka īstenotajā aviotriecienā Severodoneckā otrdien sašauta slāpekļskābes cisterna, kas atradās ķīmiskās rūpnīcas teritorijā, paziņojis Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs, kurš iespējamā piesārņojuma dēļ aicinājis iedzīvotājus palikt telpās. "Aviotrieciens Severodoneckai: rašisti trāpījušo slāpekļskābes cisternai ķīmiskajā rūpnīcā," ziņapmaiņas platformā "Telegram" ierakstījis Haidajs.
  • Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ikvakara videouzrunā sacīja, ka notikušais ir "vienkārši vājprāts". Taču "vairs nepārsteidz, ka Krievijas karaspēkam, Krievijas komandieriem, Krievijas karavīriem jebkurš vājprāts ir pilnīgi pieņemams", teica Zelenskis. Pirms kara Severodoneckā dzīvoja 100 000 cilvēku, no kuriem tagad pilsētā palikuši aptuveni 12 000. Kopš Krievijas karaspēks sāka pilsētas apšaudi, tur nogalināti aptuveni 1500 cilvēki.
  • Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Aizvadītājā diennaktī vislielākos zaudējumus Krievijas karaspēks cietis Krivijrihas un Bahmutskes virzienos. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1361 tanku, 3343 bruņutransportierus, 659 lielgabalus, 207 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 94 zenītartilērijas iekārtas, 208 lidmašīnas, 175 helikopterus, 519 bezpilota lidaparātus, 120 spārnotās raķetes, 2290 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 49 specializētās tehnikas vienības. 
  • Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzinis, ka ukraiņi frontē ik dienas zaudē 60 līdz 100 karavīrus, bet vēl 500 tiek ievainoti. "Tā mēs noturam savas aizsardzības pozīcijas," viņš norādījis, piebilstot, ka pati sarežģītākā situācija šobrīd ir valsts austrumos.
  • ASV nosūtīs Ukrainai modernas raķešu sistēmas, paziņojis prezidents Džo Baidens, apstiprinot mediju ziņoto, ka Savienotās Valstis gatavojas piegādāt Ukrainai šādus ieročus. "Mēs esam ātri rīkojušies, lai nosūtītu Ukrainai būtisku ieroču un munīcijas daudzumu, lai tā spētu cīnīties kaujas laukā un būt iespējami spēcīgākajā pozīcijā pie sarunu galda," sacīts Baidena rakstā, ko publicējusi avīze "The New York Times". "Tāpēc esmu nolēmis, ka mēs apgādāsim ukraiņus ar modernākām raķešu sistēmām un munīciju, kas viņiem dos iespēju precīzāk trāpīt mērķos kaujas laukā Ukrainā," norādījis Baidens.
  • Vienlaikus Baidens uzsvēra, ka Vašingtona nemudina Ukrainu dot triecienus Krievijas teritorijā. Rakstā Baidens nemin, par kādām raķetēm ir runa, taču ASV administrācijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, žurnālistiem atklāja, ka Ukrainai tiks nosūtītas augstas mobilitātes raķešu sistēmas HIMARS, kuru darbības rādiuss ir 70 kilometru.
  • Šveices valdība uzlikusi veto Dānijas iecerei nosūtīt uz Ukrainu Šveicē ražotos bruņutransportierus, norādot uz Bernes ievēroto neitralitātes politiku, kas liedz ieroču piegādes uz konflikta zonām, trešdien ziņo šveiciešu sabiedriskā raidorganizācija SRF.
  • Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu ierasties vizītē Ukrainā, pirms 30.jūnijā beigsies Francijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES). "Būtu labi, ja Makrons atbrauktu Francijas ES prezidentūras laikā, un vislabākais būtu, ja viņš ierastos ar jaunām ieroču piegādēm Ukrainai," sacīja Kuleba intervijā Francijas ziņu telekanālam LCI. "Tā ir visvērtīgākā palīdzība, ko varam saņemt no Francijas," uzsvēra Ukrainas ārlietu ministrs. Makrons ir viens no nedaudzajiem Eiropas valstu līderiem, kas uztur regulāru dialogu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 
  • Krievijas kodolspēki rīko manevrus Ivanovas apgabalā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Maskavas, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju, trešdien ziņo aģentūra "Interfax". Manevros piedalās aptuveni 1000 militārpersonu un vairāk nekā 100 tehnikas vienību, tajā skaitā starpkontinentālo ballistisko raķešu palaišanas iekārtas "Jars", vēsta aģentūra.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu