Ķīna vēloties palīdzēt Krievijai, bet baidās no Rietumu sankcijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins esot devis saviem palīgiem uzdevumu atrast iespējas palīdzēt Ukrainā iebrukušajai Krievijai, bet tādā veidā, lai pati Ķīna netiktu pakļauta Rietumu sankcijām, vēsta ASV laikraksts “The Washington Post”, atsaucoties uz informētiem avotiem Ķīnā un ASV.

Krievija pēc 24.februāra, kad tā iebruka Ukrainā, vairākkārt ir vērsusies pie Ķīnas pēc palīdzības, tostarp gan finansiālas, gan tehnoloģiskas.

Krievijas diplomāti vismaz divas reizes vērsušies pie Ķīnas ar lūgumiem sniegt ekonomisko atbalstu jaunās formās un norādījuši uz "tirdzniecības saistībām", ko Ķīna uzņēmusies pēc 24.februāra.

Kā “The Washington Post” norādīja situāciju pārzinošs avots Ķīnā, Krievijas un Ķīnas sarunas par palīdzības sniegšanu esot raksturojamas kā saspringtas.

“Mēs saprotam Krievijas sarežģīto situāciju, tomēr mēs arī nedrīkstam ignorēt paši savu situāciju. Ķīna vienmēr rīkosies vispirms savās interesēs,” skaidroja avots.

Ķīna sniedz Krievijai atbalstu diplomātiskā līmenī - Ukrainas kara izraisīšanā vainojot ASV un NATO paplašināšanās plānus, Krievijai noteiktās sankcijas dēvē par nelikumīgām, bet ANO balsojumos par Krievijas agresijas nosodīšanu Ķīna parasti atturas.

Savukārt Maskava šādu palīdzību uzskata par nepietiekamu.

“The Washington Post” informācijas avoti arī norāda, ka karš Ukrainā esot izvērties ilgāks par Ķīnas iepriekš prognozēto.

Tāpat Pekina arī devusi Maskavai mājienu, ka lielākas iespējas vērsties pret sankcijām būšot situācijā, ja Krievija pārtrauks militārās darbības Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu