Dailes teātrī pēdējā gaitā pavada aktrisi un politiķi Ausmu Kantāni-Ziedoni

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dailes teātra Stikla zālē notiek atvadīšanās no mūžībā aizgājušās teātra aktrises Ausmas Kantānes-Ziedones.
Dailes teātra Stikla zālē notiek atvadīšanās no mūžībā aizgājušās teātra aktrises Ausmas Kantānes-Ziedones. Foto: Evija Trifanova/LETA

Dailes teātra Stikla zālē piektdien, 3. jūnijā, notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās teātra aktrises Ausmas Kantānes-Ziedones.

Svētdien, 29. maijā, 80 gadu vecumā mūžībā devusies aktrise un bijusī Saeimas deputāte, dzejnieka Imanta Ziedoņa atraitne Ausma Kantāne-Ziedone.

Foto: Atvadas no mūžībā aizgājušās aktrises Ausmas Kantānes-Ziedones

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1941.gada 10.novembrī Rīgā dzimusī Kantāne-Ziedone 1963.gadā beigusi Jāzepa Vītola Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu, iegūstot aktiermeistarības specialitāti.

Uzreiz pēc tam viņa sākusi strādāt par aktrisi Dailes teātrī. Kā liecina informācija Ziedoņa muzeja mājaslapā, par Kantānes-Ziedones slavenāko lomu tiek uzskatīta Agnese Arnolda Liniņa Henriha Ibsena lugas "Brands" iestudējumā Dailes teātrī kopā ar galvenās vīriešu lomas atveidotāju Juri Strengu.

Dzīves laikā Kantāne-Ziedone veikusi dažādus sabiedriski nozīmīgus darbus, arī skolojusi citus, tai skaitā strādājusi par pasniedzēju Rīgas Doma kora skolā.

Kantāne-Ziedone tika ievēlēta 8.Saeimā un 9.Saeimā. Kā liecina informācija Saeimas arhīvā, Kantāne-Ziedone no 2002.gada 5.novembra bijusi 8.Saeimas frakcijā "Jaunas laiks", kā arī pārstāvējusi Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju un Pilsonības likuma izpildes komisiju. Tāpat Kantāne-Ziedone piedalījusies Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides apakškomisijā.

Savas dzīves laikā viņa saņēmusi vairākus apbalvojumus un goda rakstus, tai skaitā arī Triju Zvaigžņu ordeņa 3.šķiru.

Vairākas valsts amatpersonas un arī Kultūras ministrija sociālajos tīklos izteikušas līdzjūtību Kantānes-Ziedones tuviniekiem un viņas talanta cienītājiem.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu