"Latvijas gāze" pieļauj iespēju tai piederošās "Gaso" akcijas nodot jaundibināmai kompānijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

AS "Latvijas gāze" pieļauj iespēju tai piederošās dabasgāzes sistēmas operatora AS "Gaso" akcijas nodot jaundibināmai kompānijai, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga" par akcionāru kārtējās sapulces lēmumu projektiem.

"Latvijas gāzes" akcionāru kārtējā sapulcē, kas notiks 2022.gada 27.jūnijā, kompānijas valdei plānots uzdot sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā, nododot daļu no tai piederošās mantas, proti, 39 900 000 "Gaso" akciju, kas veido 100% no tās pamatkapitāla, jaundibināmai sabiedrībai. Reorganizācijas rezultāta visi "Latvijas gāzes" akcionāri kļūtu par jaundibināmās kompānijas akcionāriem proporcionāli to līdzdalībai "Latvijas gāzē".

Vai arī "Latvijas gāzes" valdei plānots uzdot sākt kompānijas pamatkapitāla samazināšanu, kā rezultātā kompānijas akcionāri kā samaksu par nodotajām akcijām saņemtu "Latvijas gāzei" piederošās "Gaso" akcijas proporcionāli akcionāru līdzdalībai "Latvijas gāzes" pamatkapitālā.

Tāpat kompānijas valdei plānots uzdot sasaukt "Latvijas gāzes" akcionāru ārkārtas sapulci ne vēlāk kā 2022.gada 10.augustā, lai varētu pieņemt lēmumu par kompānijas reorganizācijas procesa vai pamatkapitāla samazināšanas sākšanu.

Jau vēstīts, ka akcionāru sapulces darba kārtībā attiecīgais jautājums iekļauts pēc uzņēmuma akcionāra "Marguerite Gas II.S.a.r.l." pieprasījuma.

Tāpat ziņots, ka "Latvijas gāzes" akcionāru kārtējā sapulcē plānots iepazīties ar valdes, padomes, revīzijas komitejas ziņojumu un zvērināta revidenta atzinumu, lemt par 2021.gada pārskata apstiprināšanu, pagājušā gada peļņas izlietošanu, 2022.gada pirmā ceturkšņa finanšu pārskata apstiprināšanu, ārkārtas dividenžu izmaksu, kā arī plānots ievēlēt revidentu un noteikt revidentam atlīdzību.

Atbilstoši akcionāru kārtējās sapulces lēmumu projektiem "Latvijas gāzes" 2021.gada peļņu 73 670 eiro apmērā plānots ieskaitīt nesadalītajā peļņā. Savukārt ārkārtas dividendēs no "Latvijas gāzes" 2022.gada pirmā ceturkšņa peļņas plānots izmaksāt 15 miljonus eiro jeb 0,37593985 eiro par vienu akciju.

"Gaso" ir "Latvijas gāzes" meitasuzņēmums. "Gaso" dibināta 2017.gada novembrī, nodalot no "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. "Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā, nodrošinot dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem.

2021.gadā "Gaso" strādāja ar 57,914 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš, tikmēr kompānijas peļņa pieauga par 36,4% un sasniedza 11,545 miljonus eiro.

Savukārt "Latvijas gāzes" koncerna auditētais apgrozījums 2021.gadā bija 583,342 miljoni eiro, kas ir 3,1 reizi vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 3,4 reizes - līdz 3,24 miljoniem eiro.

Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu