Latvijā gada inflācija šogad maijā varētu būt sasniegusi 16,1-16,5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas.
Eiro banknotes un monētas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā gada inflācija šogad maijā varētu būt sasniegusi 16,1-16,5%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp "Swedbank" ekonomiste Laura Orleāne aģentūrai LETA prognozēja, ka 2022.gada maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas varētu būt augušas par 3,6%, inflācijai gada laikā sasniedzot 16,5%.

"Inflācijas virzītāji maijā saglabājās nemainīgi – pārtikas cenas, kā arī ar mājokļa pakalpojumiem un transportu saistītās cenas," sacīja Orleāne.

Viņa norādīja, ka pārtikas cenas turpina augšupeju, ar laika nobīdi sekojot pasaules pārtikas cenām. Šobrīd globālās pārtikas cenas ceļ gan izmaksu kāpums, piemēram, dārgāki energoresursi, degviela, minerālmēsli, gan arī ražām nelabvēlīgie laika apstākļi pagājušajā gadā.

Orleāne atzīmēja, ka arvien lielāku ietekmi atstāj Ukrainas kara efekts, pret Krieviju ieviestās sankcijas un dažādu valstu brīvprātīgi ieviestie eksporta ierobežojumi, kas ierobežo pārtikas piedāvājumu globālajā tirgū. Taču šo notikumu pilnā ietekme pārtikas cenās Latvijas veikalu plauktos vēljoprojām nav novērojama.

Tāpat Orleāne minēja, ka zīmīgs inflācijas virzītājs maijā bija ar mājokli saistīto pakalpojumu cenu pieaugums. To nodrošināja valsts atbalsta pārtraukšana cenu mīkstināšanai, kā arī elektroenerģijas cenas kāpums biržā.

Savukārt trešais zīmīgākais inflācijas virzītājs pagājušajā mēnesī, pēc "Swedbank" ekonomistes teiktā, visticamāk, bija ar transportu saistītie izdevumi, ko virzīja degvielas cenas. Eiropas Komisijas dati liecina, ka degvielas cenas Latvijā maijā pakāpās par 50%.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka šogad maijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju varētu būt augušas par 16,1%.

"Maijā cenu kāpiens turpinājās ar jaunu sparu un sasniegs jaunas virsotnes. Sagaidāms, ka gada inflācija maijā jau būs 16,1% apmērā. Galvenie virzītāji ir ierastās enerģijas un pārtikas cenas. Parādās arī sezonalitātes ietekme, kad ienāk jaunās kolekcijas preces apģērbiem. Tas ietekmē arī pārtikas cenas. Atdzīvojas pakalpojumi, jo pandēmijas ierobežojumi atcelti un atpūtas un izklaides pasākumi sit augstu vilni," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām maijā paziņos trešdien, 8.jūnijā.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 2,2%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2021.gada aprīli - patēriņa cenas palielinājās par 13%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī pieauga par 6,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu