Līdzība starp šampanieti un reaktīvo lidmašīnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šampanieša pudele
Šampanieša pudele Foto: Pixabay

Sekundes tūkstošdaļas laikā pēc šampanieša pudeles korķa attaisīšanas saspiestās gāzes rada virsskaņas triecienvilni – gluži kā reaktīvās lidmašīnas.

Francijas un Indijas pētnieku komanda radīja virkni datorsimulāciju, kurās vērojami šie ārkārtīgi ātrie triecienviļņi. Savu atklājumu pētnieku komanda pirmo reizi izziņoja 2019. gadā, kad zinātniskajā žurnālā “Science Advances” publicēja sākotnējos rezultātus. Tagad viņi atklājuši stāsta otru pusi.

Zināms, ka katra šampanieša pudele satur oglekļa dioksīdu, kas rada ievērojamu spiedienu uz pudeles korķi. Kad korķi padara vaļīgu, statiskais berzes spēks ātri pārvēršas kinētiskajā un notiek blīkšķis, korķis aizlido, visi uzgavilē.

Tagad izrādās, ka gāzes, kas izšauj korķi ārā no pudeles, veido triecienviļņa veidu, kādu bieži rada reaktīvās lidmašīnas un raķetes.

2019. gadā pētnieki šampanieša pudeļu atkorķēšanas brīža filmēšanai izmantoja īpašas videokameras, lai novērotu šo triecienviļņa disku. Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Physics of Fluids”.

Lai arī šis pētījums varētu šķist asprātīgs veids kā attaisnot biežāku šampanieša dzeršanu, tomēr tam ir arī praktiska nozīme. Proti, tas var palīdzēt uzlabot raķešu zinātni un ballistiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu