Sarkandaugavā top jauna atpūtas vieta iedzīvotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šajā vasarā Sarkandaugavas un tuvējo apkaimju iedzīvotājiem būs iespēja baudīt atpūtu jaunizveidotā Sarkandaugavas pludmalē, sakārtotā, zaļojošam parkam līdzīgā vietā pie upes, vien dažus kilometrus no pilsētas centra.

Šajā gadā paveiktie darbi ir liels solis pretim iedzīvotāju apkaimju biedrības izlolotai iecerei par pilnvērtīgi izmantojamu publiski pieejamu ūdensmalu vietā, kur satiekas Sarkandaugavas vecupe un Sarkandaugavas upe.

Lielās talkas laikā, sadarbojoties ar Rīgas Brīvostas pārvaldi, teritorija iztīrīta no lūzušiem zariem un krūmiem, ieaugušiem celmiem, demontētas pilsētvidi degradējošas betona konstrukcijas, savākti un izvesti teritorijā gadiem uzkrāti sadzīves atkritumi, tāpat ūdensmala attīrīta no aizaugušajiem meldriem, uzbērtas jaunas smiltis, iesēta zāle.

Pagaidām gan atpūtai būs izmantojama tikai teritorijas sauszemes daļa – peldēties un bradāt pa ūdeni te kategoriski nedrīkst – gadu gaidā uzkrātais sadzīves piesārņojums upes gultnē var būt bīstams un radīt traumas.

“Šī ir daudziem nezināma vieta ar lielu potenciālu apkaimes iedzīvotājiem. Tā ir vienīgā fiziskā piekļuve ūdenim apkaimē, tāpēc ir svarīgi to saglabāt un pakāpeniski attīstīt tā, lai te būtu ērti un patīkami pavadīt laiku, it sevišķi vasarās. Un te ir tik skaisti saulrieti! Turklāt tam netraucē industriālā vide, tikai piedod savu šarmu”, tā Alija Turlaja, Sarkandaugavas attīstības biedrības dibinātāja un Rīgas domes deputāte.

“Esam pilsētas osta un tuvi kaimiņi veselām 10 pilsētas apkaimēm. Sadarbība ar iedzīvotājiem ir būtisks aspekts, kurā redzam lielu potenciālu un atbildību. Ticam, ka kopīgi varam paveikt daudz labu lietu, kas sekmētu ostas apkaimju iedzīvotāju dzīvestelpas un vides uzlabošanos”, pārliecināts ir Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš. Viņš arī uzsver, ka nākamgad ar Rīgas brīvostas pārvaldes atbalstu Sarkandaugavas pludmalē iecerēts iztīrīt daļu no akvatorija, padarot ūdensmalu drošāku un tādējādi vēl pieejamāku iedzīvotājiem.

Ņemot vērā vietas potenciālo popularitāti un cilvēku pieplūdumu, šogad izlemts pieturēties pie atkritumu neradīšanas principa – “KO ATNESI, TO AIZNES!” Savukārt nākamgad, turpinot pludmales labiekārtošanas darbus, iecerēts nodrošināt patstāvīgāku atkritumu apsaimniekošanu.

“Saprotam, ka talku veidā būs nepieciešams te darboties vēl pāris gadus, tādā veidā pievēršot iedzīvotāju uzmanību un uzliekot šo vietu uz Sarkandaugavas mentālās kartes,” saka Alija Turlaja, atzīmējot, ka šī vieta Rīgas pilsētas iecerēs ir iezīmēta kā ūdenstransporta pieturvieta (kuģītis pa Daugavu), bet pamatīgāka pludmales atdzimšana varētu notikt tad, kad tiks sanēta Sarkandaugavas vecupe.

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Brīvostu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu