Aktuālais frontē ⟩ Krievija atsāk ofensīvu, lai ieņemtu visu Zaporižji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas karaspēks cenšas atsākt ofensīvu, lai, iespējams, pilnībā ieņemtu Zaporižjes apgabalu. Par to brīfingā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās operatīvās direkcijas priekšnieka vietnieks Aleksejs Gromovs.

“Ienaidnieks ir koncentrējies uz līniju noturēšanu, bet tajā pašā laikā nepārtrauc mēģinājumus atsākt ofensīvu šajos apgabalos, iespējams, lai sasniegtu Zaporižjes apgabala administratīvās robežas,” viņš sacīja.

Gromovs arī piebilda, ka Hersonas apgabala pilnīgas ieņemšanas gadījumā iebrucēji mēģinās ieņemt Nikolajevu, lai radītu apstākļus uzbrukumam Odesai.

Polija nodevusi Ukrainai vairāk nekā 240 tankus

Polija nodevusi Ukrainai bruņojumu gandrīz divu miljardu dolāru vērtībā, arī vairāk nekā 240 tankus un 100 bruņutransportierus, pavēstīja Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Mēs no Polijas uz Ukrainu nosūtījām gandrīz divas tanku kaujas grupas. Runa ir par vairāk nekā 240 tankiem, ko Ukrainas armija var apkalpot. Mēs nosūtījām aptuveni 100 bruņutransportierus," vācu laikrakstam "Bild" sacīja Duda.

Varšava piegādājusi Kijivai arī strēlnieku ieročus, munīciju un militāro ekipējumu.

"Mēs uz Ukrainu esam nosūtījuši bruņojumu par kopējo summu gandrīz divu miljardu dolāru vērtībā," sacīja prezidents.

Duda arī aicināja visus, kas var Ukrainai nodrošināt smago bruņojumu, cita starpā arī tālas darbības ieročus un reaktīvo artilēriju, darīt to. Atbilde uz to, ka Krievija apšauda Ukrainas pilsētas ar artilērijas un reaktīvajiem ieročiem, būs šādas tehnikas nodošana Kijivai.

Polija arī sagaida, ka saņems no Rietumu sabiedrotajiem, arī Vācijas, kompensāciju bruņojuma formā, lai aizpildītu iztrūkumu, kas Polijas armijā radies pēc tam, kad militārā tehnika nodota Ukrainai, sacīja Duda.

Zelenskis: Cīņa par Severodonecku izšķirs Donbasa likteni

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņojis, ka cīņa par Severodonecku var kļūt izšķiroša Donbasa liktenim.

"Daudzos aspektos tur tiek izlemts Donbasa liktenis," paziņoja Zelenskis.

Prezidents apgalvoja, ka Ukrainas armija cīņā par Severodonecku krieviem nodara lielus zaudējumus.

Taču Ukrainas armija ir atspiesta atpakaļ uz Severodoneckas piepilsētām, ziņo Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

Haidajs pavēstījis, ka Ukrainas armijas īpašie spēki atvilkti pēc tam, kad krievi sākuši visu nolīdzināt līdz ar zemi ar aviāciju un artilēriju.

"Mūsējie tagad atkal kontrolē tikai priekšpilsētas," vietējiem medijiem sacīja Haidajs. "Bet cīņas joprojām turpinās, mūsējie aizstāv Severodonecku."

"Nevar teikt, ka krievi pilnībā kontrolē pilsētu," viņš piebilda.

Saskaņā ar Haidaja sacīto, Severodoneckā un blakus esošajā Lisičanskā palikuši aptuveni 15 000 civiliedzīvotāju.

Aktuālā situācija frontē

  • Britu medijs "The Independent", atsaucoties uz Rietumu izlūkdienestu ziņojumu, ziņo, ka Krievijas karaspēkam esot 20 reizes vairāk artilērijas un 40 reizes vairāk munīcijas nekā Ukrainas armijai. Ukrainas armija cieš smagus zaudējumus, jo Krievijas karaspēks ir ievērojami labāk apbruņots, teikts ziņojumā, atzīstot, ka jaunākie dati iezīmē drūmu ainu frontē. Smagajām kaujām Ukrainas austrumos ir nopietna demoralizējoša ietekme uz Ukrainas armiju, kā arī ļoti reāla materiāla ietekme. Ar katru nedēļu pieaugot dezertieru skaits.
  • Saskaņā ar izlūkošanas datiem taktiskā situācija Austrumu frontē ir šāda - Ukrainas puse ir gandrīz pilnībā izsmēlusi savus raķešu krājumus reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem "Smerč" un "Uragan", kas kara pirmajos mēnešos ļāva efektīvi apturēt krievu uzbrukumus no 37 līdz 50 jūdžu (60 līdz 80 kilometru) liela attāluma. "Šodien Ukrainas bruņoto spēku maksimālais šaušanas diapazons ir 15,5 jūdzes (25 kilometri). Tas ir attālums, kādā var šaut 152/155 mm kalibra artilērija un reaktīvajiem daudzstobru reaktīvie mīnmetēji "Grad", kas palikuši bruņojumā. Tajā pašā laikā ienaidnieks uzbrūk Ukrainas spēkiem no 186 jūdžu (299 kilometru) attāluma," norādīts ziņojumā. "Tas rada absolūtas nevienlīdzības situāciju kaujas laukā, nemaz nerunājot par pilnīgu ienaidnieka lidmašīnu dominēšanu gaisā, ko tikai dažkārt var labot ar (zeme-gaiss raķešu) "Stinger" izmantošanu un krievu pilotu kļūdām," teikts ziņojumā.
  • Rietumu izlūkdienesti brīdina - Krievija pilnībā apzinās, ka Ukrainai ir nosūtīts salīdzinoši maz Rietumu ieroču, un to nogādāšana kaujas pozīcijās bijusi lēna. Krievija cenšas izmantot savas priekšrocības, liekot lietā savu artilēriju, lai mēģinātu izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Donbasā. Ziņojumā arī norādīts, ka ASV un Lielbritānijas piegādātās "Javelin" un NLAW prettanku sistēmas izrādījās efektīvas kaujas laukos ap Kijevu un Harkivu un tādas joprojām ir Donbasā. Būtisku kaitējumu krieviem nodarījuši arī militārie bezpilota lidaparāti "Switchblade".
  • Krievijas karaspēks turpina uzbrukt Ukrainas armijas pozīcijām Severodoneckā, vienlaikus cenšoties apiet ukraiņu pozīcijas šajā zonā, lai izvairītos no Siverskijdonecas upes forsēšanas, norāda ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW). 
  • Krievija turpina operācijas Svjatohirskas rajonā un uz rietumiem no Limanas, lai savienotos ar spēkiem Izjumas dienvidaustrumos un virzītos uz Slovjansku.
  • Tikmēr Ukrainas armija turpina Severodoneckas aizsardzību un, visticamāk, koncentrēsies uz smagu postījumu nodarīšanu Krievijas karaspēkam, nevis mēģinās noturēt visu pilsētu, prognozē ISW.
  • Krievijas karaspēks turpina apšaudes ar daudzstobru reaktīvajiem mīnmetējiem un veic izlūkošanu Mikolajivas apgabalā, kā arī aktivizējis operācijas Hersonas apgabalā, reaģējot uz nesenajiem Ukrainas pretuzbrukumiem. Krievijas karaspēks, iespējams, cenšas pastiprināt kontroli pār šoseju T0812, kas iet caur Orihivskas un Vasiļivskas rajoniem, lai atbalstītu savas operācijas Zaporižjas apgabala ziemeļaustrumos, un tāpēc uz turieni pārsviesti 30 tanki T-62.
  • Krievijas karaspēks Ukrainā trešdien apšaudīja Dnipropetrovskas apgabala Krivijrihas rajona apdzīvotās vietas, pielietojot kaujas aviāciju, un vienā ciemā šajā apšaudē tika ievainoti divi civiliedzīvotāji - vīrietis un sieviete, paziņoja Krivijrihas militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Vilkuls. Abi ievainotie tika operatīvi evakuēti uz Krivijrihu, kur ārsti sniedz viņiem nepieciešamo palīdzību. Ievainotais vīrietis ir smagā stāvoklī.
  • Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 31 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1398 tankus, 3438 bruņutransportierus, 711 lielgabalus, 213 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 96 zenītartilērijas iekārtas, 212 lidmašīnas, 178 helikopterus, 562 bezpilota lidaparātus, 125 spārnotās raķetes, 2421 automobili un autocisternu, 13 kuģus un ātrlaivas un 53 specializētās tehnikas vienības. Krievija pašas uzsākto karu joprojām dēvē par "specoperāciju" un nepublisko regulāras atskaites par zaudējumiem.
  • Pēdējās nedēļas laikā ir vērojama tendence, ka Ukrainā atgriežas vairāk tās pilsoņu, nekā izbrauc no valsts, televīzijā paziņoja Ukrainas Nacionālās gvardes pārstāvis Ruslans Muzičuks, skaidrojot šo situāciju ar drošības situācijas uzlabošanos atbrīvotajās teritorijās, turklāt daļa ukraiņu arī nav plānojuši ilgi uzturēties ārvalstīs. "Tagad vairākums šo pilsoņu [,kas aizbrauca pēc Krievijas iebrukuma sākuma,] atgriežas. Un tas notiek arī tāpēc, ka ne visiem pilsoņiem bija mērķis izbraukt no Ukrainas uz ilgu laiku. Un daudzās atbrīvotajās apdzīvotajās vietās jau patrulē gan policija, gan Ukrainas Nacionālā gvarde, un pilnā apjomā strādā pilsētu administrācijas un valsts kara administrācijas," sacīja Muzičuks.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu