Saeima apstiprina Purgaili Latvijas Bankas padomes locekles un prezidenta vietnieces amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima ceturtdien apstiprināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāju Santu Purgaili Latvijas Bankas padomes locekļa un prezidenta vietnieka amatā.

Par Purgaili nobalsoja 69 deputāti, 15 "Saskaņas" deputāti nobalsoja pret, bet vēl vairāki politiķi - pamatā no opozīcijas - izvēlējās balsojumā nepiedalīties.

Purgailes pilnvaras stāsies spēkā 2023.gada 1.janvārī.

Tāpat Saeima Latvijas Bankas padomes locekles amatā apstiprināja FKTK padomes locekli Kristīni Černaju-Mežmali. Arī Černajas-Mežmales pilnvaras stāsies spēkā 2023.gada 1.janvārī.

Tāpat Saeima Latvijas Bankas padomes locekles amatā apstiprināja Latvijas Bankas Juridiskās pārvaldes vadītāju, agrāko Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja vietnieci un valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Ilzi Posumu. Amata pienākumus Posuma sāks pildīt 2022.gada 2.jūlijā.

Posuma strādā Latvijas Bankā no 2005.gada, ir apliecinājusi augstu profesionalitāti, ir nozīmīga vadības komandas locekle, kopš 2021.gada jūnija vada arī FKTK integrācijas Latvijas Bankā projektu.

Černaja-Mežmale un Posuma balsojumos saņēma vienbalsīgu atbalstu.

Vienlaikus Saeima atcēla FKTK padomes locekli Ģirtu Rūdu no FKTK padomes locekļa amata. Rūda amatu atstās 2022.gada 31.decembrī.

2023.gada 1.janvārī stāsies spēkā jaunais Latvijas Bankas likums, kas nosaka, ka Latvijas Bankas padomē strādā prezidents, divi Latvijas Bankas prezidenta vietnieki un četri padomes locekļi. Pašlaik Latvijas Bankas padomē strādā prezidents, prezidenta vietnieks un četri padomes locekļi. Latvijas Bankas padomē patlaban strādā Mārtiņš Kazāks, Māris Kālis, Arvils Sautiņš, Andris Vilks, Aivars Skopiņš un Zita Zariņa.

Divu esošo Latvijas Bankas padomes locekļu - Sautiņa un Skopiņa - pilnvaru termiņš beidzas 2022.gada 1.jūlijā.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks iepriekš norādīja, ka jaunie Latvijas Bankas padomes locekļi apstiprināšanai Saeimā tika virzīti laikus, lai nodrošinātu raitu Latvijas Bankas un FKTK integrācijas procesu un pēctecību finanšu sektora uzraudzības pārvaldībā un lēmumu pieņemšanā, vienlaikus dodot iespēju turpināt un sekmīgi noslēgt FKTK padomes pienākumu izpildi līdz FKTK integrācijas brīdim Latvijas Bankā.

No 2022.gada 2.jūlija līdz 2023.gada 1.janvārim Latvijas Bankas padome darbosies nepilnā sastāvā.

Latvijas Bankas padomes sastāvs no 2023.gada 1.janvāra būs par divām personām mazāks, nekā Latvijas Bankas un FKTK padomes locekļu kopskaits pašlaik.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu