RNP klienti par apkuri varēs maksāt avansā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Iedzīvotāju parādi pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) apsaimniekotajās mājās samazināti līdz 39 miljoniem eiro, šodien, 9. jūnijā, preses konferencē informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Viņš norādīja, ka, sākot vadīt šo uzņēmumu 2020.gada beigās, kopējie vēsturiskie parādi uzņēmumam bija aptuveni 42 miljoni eiro.

Pašlaik tos izdevies samazināt līdz 39 miljoniem eiro. No tiem aptuveni 13 miljoni ir iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju.

Noslēdzot apkures sezonu, aktuālie parādi par siltumu RNP klientiem bijuši 3,9 miljoni eiro, bet tos izdevies samazināt līdz aptuveni 1,6 miljoniem eiro. Uzņēmums turpinās darbu, lai parādu apjomu vēl vairāk samazinātu līdz jaunās apkures sezonas sākumam.

Lai samazinātu parādus, RNP izveidota Debitoru pārvaldības nodaļa. Tāpat tiek nodrošināta ātrāka rēķinu izrakstīšana, kā arī ieviesta agro brīdinājumu sistēma par rēķinu apmaksas iestāšanos.

Uzņēmums veic arī neatgūstamo parādu norakstīšanu, kas notiek sadarbībā ar pakalpojumu sniedzējiem, piemēram AS "Rīgas siltums" un SIA "Rīgas ūdens". Kopējais norakstāmo parādu apjoms ir aptuveni 1,4 miljoni eiro.

Noslēgta arī vienošanās ar SIA "Paus konsults" un SIA "Intrum" par parādu piedziņas īstenošanu ārpakalpojumā.

Neimanis informēja, ka 2021.gadā uzņēmuma darbības rezultātā izdevies uzlabot klientu maksājumu disciplīnu. Klientiem izrakstīto rēķinu apmaksa noteiktajā termiņā bijusi 84%, kamēr 2019.gadā tā bijusi 77% apmērā.

Lai mazinātu maksājumu slogu, RNP šovasar piedāvās klientiem veikt avansa maksājumu,

ļaujot par apkuri daļēji vai pilnībā norēķināties sezonas sākumā. Šāda iespēja klientiem tikšot piedāvāta aptuveni no augusta.

Kā ziņots, RNP 2021.gadā strādājis ar 4,1 miljona eiro peļņu. Uzņēmuma apgrozījums palielinājies par nepilniem 10%, salīdzinot ar 2020.gadu, un bija 61,149 miljoni eiro.

Lielākajai daļai RNP klientu pērn samazināta pārvaldīšanas maksa

RNP valdes priekšsēdētājs preses konferencē arī informēja, ka 2021. gadā samazināta pārvaldīšanas maksa 70% RNP klientu, jo pēc izpētes secināts, ka līdzšinējā maksa ir "būtiski par lielu". Pagājušajā gadā pārvaldīšanas maksa samazināta 850 mājām, kas ļāvis RNP klientiem ietaupīt kopumā 1,6 miljonus eiro. "Tas noteikti palīdzēs risināt strauji augošo inflāciju, kas īpaši smagi atsauksies uz nākamo apkures sezonu, kad rēķini par apkuri, iespējams, divkāršosies," sacīja Neimanis.

RNP vadītājs skaidroja, ka būtiski samazināt tēriņus izdevies tostarp sakārtojot iepirkumu sistēmu. Piemēram, zāles pļaušanas pakalpojums kļuvis divas reizes lētāks, liftu remontu un uzturēšanas izmaksas nākamos divus gadus izmaksās 20% mazāk, pagrabu vai bēniņu tīrīšanas izmaksas samazinājušās par 25%, deratizācijas un dezinfekcijas izmaksas samazinājušās par 50%. Turklāt kādreizējo 10 sadarbības partneru vietā RNP noslēdzis līgumus ar 27 uzņēmumiem.

Vienlaikus gan 10% ēku apsaimniekošanas maksa ir nedaudz pieaugusi. 

Tāpat Neimanis norādīja, ka šogad vērojams izrāviens remontdarbu izpildē -, to apjoms ir divkāršojies. Turklāt būtiski samazinājies ārkārtas darbu apjoms, jo vairāk tiek veikti plānveida remontdarbi. Pēc viņa teiktā, šajā vasarā RNP plāno pievērst pastiprinātu uzmanību tieši mazākiem siltināšanas darbiem ēkās. 

RNP valdes priekšsēdētājs arī minēja, ka tiek strādāts, lai pakāpeniski samazinātu roku darbu, iespēju robežās attīstot mehanizāciju.

RNP 2021.gadā strādājis ar 4,1 miljona eiro peļņu.

TVNET jau ziņoja, ka uzņēmums gadu iepriekš strādāja ar 4,6 miljonu eiro zaudējumiem.

Neimanis uzsvēra, ka iepriekš uzņēmums nav maksājis kapitāla daļu turētājam dividendes. Līdz ar to tagad pirmo reizi RNP Rīgas pašvaldībai samaksās gandrīz 1,7 miljonus eiro dividendēs.

Uzņēmuma apgrozījums palielinājies par nepilniem 10%, salīdzinot ar 2020.gadu, un bija 61,149 miljoni eiro.

RNP valdes priekšsēdētājs informēja, ka uzņēmums turpina virzību uz mērķi kļūt par efektīvu, atvērtu, klientiem draudzīgu uzņēmumu, kas nodrošina augstas kvalitātes pārvaldīšanas pakalpojumu.

Vienlaikus RNP padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols atklāja, ka nākotnes uzdevums ir turpināt RNP transformāciju, turklāt ilgtermiņa vīzija ir par RNP kotēšanu Rīgas fondu biržā, kas nozīmē, ka uzņēmumam ir jāatbilst virknei kritēriju. Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange gan piebilda, ka ir pieņemts lēmums, ka vēl tuvākos 5 gadus uzņēmums paliks 100% Rīgas pilsētas pārvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu